Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Van schattige pup tot stoere volwassen hond

Van schattige pup tot stoere volwassen hond

Niets schattiger dan een jonge pup. Zijn donzige vacht, die heerlijke onhandigheid… U kunt zich bijna niet voorstellen dat dat pluizige wezen binnen een paar maanden een puber is die u af en toe wel achter het behang kunt plakken, om uiteindelijk uit te groeien tot een grote (of niet zo grote) en sterke volwassen hond. Het spreekt voor zich dat uw pup in deze fase van nieuwe ontdekkingen en ontmoetingen wat ondersteuning kan gebruiken.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

De eerste groeifase


De eerste levensweken: de neonatale periode (nul tot twee weken)

Pasgeboren pups zijn hulpeloos: ze zijn doof en blind en erg kwetsbaar omdat hun afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Ze zijn volledig afhankelijk van hun moeder voor warmte, voeding en stimulatie om te plassen en zich te ontlasten. Het is belangrijk dat ze de eerste moedermelk, de biest, binnenkrijgen, omdat deze melk belangrijke afweerstoffen bevat.

Een gezonde pup groeit ongeveer 10% per dag. Het is belangrijk om te controleren of pups groeien; weeg ze daarom de eerste paar weken iedere dag. Na tien dagen dient het geboortegewicht verdubbeld te zijn.

In deze eerste weken moeten pups al voorzichtig aangeraakt en opgepakt worden om ze aan mensen te laten wennen.

  • De overgangsperiode (twee tot drie weken)

In deze periode verandert er veel bij pups: ze beginnen karaktereigenschappen van een volwassen hond te laten zien, zoals kwispelen, grommen en spelen met hun broertjes en zusjes. Ook gaan de oren en ogen open, waardoor ze op geluid, licht en beweging gaan reageren.

Puppy's beginnen interesse te krijgen in vaste voeding, maar ze blijven ook zuigen bij hun moeder. Jonge pups zullen een mousse het gemakkelijkst kunnen eten. Later kunnen speciale puppybrokjes geweekt worden in water. 

Na twintig dagen is de pup drieënhalf tot vier keer zijn geboortegewicht gegroeid.

  • De socialisatieperiode (3-12 weken)

Dit is waarschijnlijk de meest invloedrijke periode in het leven van uw pup en veel van wat er in deze periode wordt geleerd, blijft een leven lang aanhouden. Gedurende deze tijd ontwikkelen pups sociale vaardigheden en leren ze over hun omgeving. Het is erg belangrijk in het laatste deel van deze periode dat ze zoveel mogelijk honden, mensen, voorwerpen en situaties tegenkomen die ze in het latere leven vaker zullen meemaken. Situaties zoals het alleen achterblijven voor een korte periode, het bezoeken van de dierenarts en het reizen in de auto.

Na drie weken beginnen pups schrikreacties te vertonen als ze een hard geluid horen. Ze proberen te staan, lopen en doen een eerste poging om te blaffen.

Honden hebben, net als mensen, eerst melktanden, die in deze leeftijdsfase doorkomen.

  • Vaccineren, chippen en ontwormen

De hoeveelheid afweerstoffen in de moedermelk neemt af naarmate uw pup ouder wordt. In de periode tussen de 4de en de 12de week van zijn leven heeft uw pup een “dipje” in zijn afweer. Zelf heeft hij nog niet genoeg afweerstoffen opgebouwd, maar hij krijgt ook geen afweerstoffen meer via de moedermelk. In een speciale voeding voor pups zitten specifieke voedingsstoffen die zijn afweer helpen te ondersteunen. Zo kan uw pup zijn eigen afweer goed opbouwen. 

Een correct vaccinatieschema zal de afweer van uw pup versterken. De pups moeten ook voor de leeftijd van 8 weken verplicht geregistreerd worden door middel van een elektronische chip die onderhuids geplaatst wordt. Registratie vindt plaats in de nationale databank DogID. Vraag aan uw dierenarts meer advies omtrent de registratie, ontwormen en het meest aangepaste vaccinatieschema voor uw pup.

De tweede groeifase

Pups die het nest verlaten, blijven nog een hele tijd groeien. Kleine rassen zijn rond de leeftijd van 10 maanden volgroeid, middelgrote hebben 12 maanden nodig om hun volwassen grootte te bereiken, grote rassen, die meer dan 25 kg wegen als ze volwassen zijn, doen hier 15 maanden over en reuzerassen groeien wel twee jaar!

 

  • Een nieuw huis

De meeste pups gaan rond de leeftijd van twee maanden naar een nieuw huis. Dit kan best spannend zijn voor een pup. Gun hem daarom de tijd om rustig aan zijn nieuwe omgeving en huisgenoten te wennen. Bezoek de dierenarts om zijn gezondheid en gewicht te laten controleren en advies te krijgen over ontwormen en vaccineren. Een puppycursus is niet alleen erg leuk, maar ook heel nuttig om aan de relatie tussen u en uw pup te werken. Ook leert uw pup hier spelen met andere honden, wat erg belangrijk is voor een goede socialisatie.

  • Castratie en sterilisatie

Pups komen rond de leeftijd van zes maanden in de puberteit en worden seksueel actief. Bij pups van grotere rassen zal het intreden van de puberteit later plaatsvinden dan bij pups van kleine rassen. Informeer tijdig bij de dierenarts naar de voor- en nadelen van castratie en sterilisatie. Als u uw hond laat castreren of steriliseren, is het aangeraden om ruim een week voor de ingreep geleidelijk over te schakelen op een aangepaste voeding om het ideale gewicht te helpen behouden. Na castratie of sterilisatie zal uw hond makkelijker aankomen en ligt overgewicht op de loer. Circa 50% van alle honden heeft overgewicht, wat negatieve gevolgen voor hun gezondheid heeft. Het is daarom belangrijk dat u uw gecastreerde of gesteriliseerde hond een aangepaste hoeveelheid voeding geeft en hem regelmatig weegt om te zorgen dat hij op een gezond gewicht blijft.

  • Voeding

Een goede voeding voor pups moet de groei optimaal ondersteunen, goed verteerbaar zijn en voldoende energie, eiwit en uitgebalanceerde hoeveelheden vitaminen en mineralen aanvoeren. Bovendien moet de voeding rekening houden met de verschillen in groei naargelang het volwassen formaat; zo hebben pups van kleine rassen andere behoeften dan pups van grote rassen. Het advies is om pups gedurende de hele groeiperiode, dus afhankelijk van het volwassen formaat, 10 tot 24 maanden pupvoeding te geven om een verantwoorde groei te ondersteunen.  

Wist u dat?

  • Pups geboren worden vrijwel zonder afweerstoffen? Ze moeten deze via de moedermelk binnenkrijgen en zelf opbouwen.
  • Kleine honden hun geboortegewicht ongeveer vertwintigvoudigen en reuzerassen zelfs 100 keer zo zwaar worden?
  • Pups echt hun hele groeiperiode speciale pupvoeding nodig hebben en dus niet te vroeg mogen omschakelen naar voeding voor volwassen honden? Pupvoeding is speciaal ontwikkeld voor een geleidelijke en verantwoorde groei en beantwoordt perfect aan de behoeften van opgroeiende pups.
QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen