Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Van schattige kitten tot sterke volwassen kat

Van schattige kitten tot sterke volwassen kat

Vanaf hun geboorte tot ze volwassen worden kittens maar liefst ongeveer 50 keer zwaarder dan bij hun geboorte! Dit doen ze gemiddeld in een jaar tijd. Vandaar dat deze periode behoorlijk veel van ze vraagt.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

De eerste groeifase

  • De eerste levensweken

Kittens wegen bij de geboorte ongeveer 90 tot 120 gram. In de eerste dagen neemt het gewicht dagelijks toe met ongeveer 10% van het geboortegewicht. Katertjes zijn vaak zwaarder en groeien sneller. Kittens worden blind en doof geboren. Ze vinden hun moeder op basis van geur.

Na ongeveer 10 dagen gaan de oogjes en de gehoorgang open. Ze kunnen nog steeds niet heel goed zien, maar beginnen rond de leeftijd van twee weken hun eerste wankele stapjes te zetten. Echt spelen doen ze nog niet.

In deze eerste weken moeten kittens al voorzichtig aangeraakt en opgepakt worden om ze aan mensen te laten wennen.

Vanaf de leeftijd van drie weken gaan kittens op onderzoek uit, herkennen ze het geluid van nestgenootjes of mensen in huis en beginnen ze met sociaal spel.

 

  • Nog steeds erg klein

Rond de leeftijd van vier weken komen de hoektanden en kiezen door. De kitten begint ook vaste voeding te eten als aanvulling op de moedermelk. Begin best eerst met een zachte mousse en later kunt u speciale kittenbrokjes geven die geweekt zijn in wat warm water.  Op zes weken is het melkgebit compleet.

Kittens gaan nu voor het eerst naar de kattenbak. Meestal gaat dit gepaard met veel gepiep en gemiauw.

Deze periode heet de ‘eerste socialisatieperiode’ en de kitten went nu aan geluiden in huis, andere mensen en dieren, en hij ontwikkelt zijn spel verder.

Ook al zijn kittens van een week of vijf oud al behoorlijk zelfstandig en zal de moederpoes de kittens wat vaker alleen laten, het is écht nog te vroeg om ze bij de moeder weg te halen. In de periode vanaf ongeveer zes weken leren kittens van hun moeder en nestgenoten dat ze niet te hard mogen krabben of bijten, de zogeheten ‘kattenetiquette’.

In deze periode komen kittens ongeveer 100 gram per week aan. Een kitten van zes weken weegt ongeveer 600 gram, als hij zeven weken oud is, is het gemiddelde gewicht 700 gram.

  • Naar een nieuw baasje

De leeftijd waarop kittens naar een nieuw baasje gaan varieert. Voor de sociale ontwikkeling van een kitten is het het best om de kitten tot de leeftijd van ongeveer 12 weken bij de moederpoes te laten.

De overgang naar een nieuw huis is best spannend voor een kitten. U kunt uw kitten het best rustig de tijd geven om aan de nieuwe omgeving te wennen. Het is goed om een kitten de eerste week in een nieuwe omgeving de voeding te geven die hij bij de fokker kreeg. Na minimaal een week kunt u, indien gewenst, geleidelijk overschakelen op een andere voeding.

  • Vaccineren, chippen en ontwormen

U moet uw kitten laten vaccineren om hem tegen bepaalde ernstige aandoeningen te beschermen, zoals niesziekte en kattenziekte. Dit gebeurt meestal tussen de leeftijd van 8 en 12 weken. Het vaccinatieschema kan variëren naargelang het type vaccin dat gebruikt wordt. Uw dierenarts zal u hierover adviseren.

Tot de leeftijd van 6 maanden moet uw kitten regelmatig ontwormd worden. Traditioneel wordt tot die leeftijd een ritme van één keer per maand aanbevolen. Nadien kan de frequentie verminderd worden. Raadpleeg uw dierenarts voor een aangepast ontwormingsschema voor uw kat.

Door katten te identificeren met een chip, worden kat en baasje sneller herenigd als het dier verloren zou lopen. Sinds 1 november 2017 is chippen en registratie in de centrale databank van CatID verplicht.


De tweede groeifase

  • Op weg naar volwassenheid

De meeste katten zijn volgroeid als ze 12 maanden oud zijn. Enkel grote kattenrassen zoals de Maine Coon groeien langer door, tot 15 maanden.

In deze periode groeien niet alleen de spieren en de botten, ook het afweersysteem en het spijsverteringssysteem moeten zich nog verder ontwikkelen. De voeding die uw kitten in deze periode krijgt, is licht verteerbaar ter ondersteuning van het spijsverteringsstelsel en bevat extra eiwitten die dienen als bouwstenen voor een gezonde groei en extra antioxidanten ter ondersteuning van de afweer. 

  • Castratie en sterilisatie

Katten moeten verplicht gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn, maar wie wel eens ’s nachts wakker is geworden van een krolse poes of een sproeiende kater in de tuin heeft gehad, weet dat er ook andere voordelen kleven aan sterilisatie en castratie! Het belangrijkste voordeel is echter het gezondheidsvoordeel, dat vooral voor poezen geldt: na sterilisatie (de ingreep is eigenlijk een castratie, maar wordt in de volksmond sterilisatie genoemd) is de kans op kwaadaardige melkkliertumoren veel kleiner. Na castratie verandert de stofwisseling van katten echter wel: ze nemen sneller toe in gewicht, waardoor overgewicht op de loer ligt. Circa één op de twee katten is te zwaar en overgewicht brengt vele lichamelijke ongemakken met zich mee. Pas daarom de voeding van uw gesteriliseerde kat aan om haar op een gezond gewicht te houden.  

Wist u dat?

  • Kittens met blauwe ogen geboren worden?
  • Het reukvermogen van kittens zo goed ontwikkeld is dat ze op de leeftijd van twee dagen al gaan blazen als ze geconfronteerd worden met een vreemde geur?
  • Stoeien met de nestgenootjes belangrijk is voor de sociale ontwikkeling van kittens?
  • Kittens die erg vroeg het nest verlaten soms moeite hebben om hun grenzen te kennen? Ze missen dan de ‘kattenetiquette’ die de moederpoes kittens vanaf een week of zes bijbrengt.
QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

De meningen van onze klanten
5/5
2 mening
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen