De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Wat zijn urinewegproblemen en hoe ontstaan ze?

Wat zijn urinewegproblemen en hoe ontstaan ze?

Urinewegaandoeningen bij de hond komen regelmatig voor. Maar wat zijn urinewegaandoeningen precies, hoe ontstaan ze – en wat kunt u eraan doen? Een hond kan verschillende urinewegaandoeningen hebben. Een blaasontsteking bij de hond wordt bijna altijd veroorzaakt door bacteriën. Afwijkingen in de urine, blaas, plasbuis of nieren kunnen hieraan ten grondslag liggen. Blaasgruis of blaasstenen zijn een veelvoorkomende oorzaak van blaasontstekingen.

Hoe ontstaan blaasstenen?

Het ontstaan van blaasstenen begint met de vorming van kristallen in de urine. Kristallen zijn de bouwstenen van blaasgruis. Na verloop van tijd kunnen deze kristallen groeien tot stenen. De meest voorkomende soorten blaasstenen bij honden zijn struviet en calciumoxalaat. Andere soorten blaasstenen, zoals cystine, xanthine en uraat, komen minder vaak voor.

Waardoor kunnen blaasgruis of –stenen ontstaan?

 • Mineralen
  Kristallen worden gevormd uit verschillende mineralen in de urine. De samenstelling van mineralen in de voeding van uw hond kan dit direct beïnvloeden.
 • Zuurgraad (pH-waarde)
  Urine met een hoge of juist lage pH-waarde kan de vorming van kristallen beïnvloeden.
 • Blaasontsteking
  Bacteriën die een ontsteking in de blaas veroorzaken, verhogen de pH-waarde van de urine en daarmee de kans op kristalvorming.
 • Vochtopname
  Als uw hond weinig drinkt, is de urine geconcentreerder. Kristallen kunnen zich dan makkelijker vormen tot blaasstenen.
 • Te weinig plassen
  Als een hond zijn plas lang ophoudt, blijft de urine langer in de blaas. De kans op kristalvorming is dan groter. Het is daarom belangrijk dat de hond vaak en lang genoeg wordt uitgelaten.
 • Overgewicht
  Honden met overgewicht hebben meer kans op het ontstaan van blaasproblemen.
 • Ras
  Bij sommige rassen komen bepaalde stenen vaker voor. Bij de Dalmatiër zijn dit bijvoorbeeld uraatstenen.
 • Geslacht
  Teven hebben vaker last van blaasproblemen dan reuen, doordat ze een kortere en wijdere plasbuis hebben. Bacteriën kunnen hierdoor makkelijker in de blaas komen.

Hoe weet ik of mijn hond blaasgruis (of blaasstenen) heeft?

Als uw hond last heeft van blaasgruis of -stenen, kan hij verschillende klachten hebben, bijvoorbeeld:

 • Onzindelijkheid
 • Veel plassen en veel drinken
 • Kleine beetjes plassen
 • Pijn en/of persen bij het plassen
 • Langzaam of moeilijk plassen
 • Bloed in de urine
 • Onbewust urineverlies
 • In huis plassen

Blaasgruis of kleine blaasstenen kunnen in de urinebuis vastlopen, waardoor de urinewegen verstopt raken. Dit is een spoedeisende situatie! Neem bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts.

Wat kunt u eraan doen?

De behandeling

Vraagt u zich af of uw hond blaasstenen heeft? Neem dan contact op met uw dierenarts. Hij of zij kan bijvoorbeeld een urineonderzoek doen of röntgenfoto’s maken, om te onderzoeken om wat voor blaasstenen het gaat. De behandeling wordt afgestemd op het soort blaasstenen en de symptomen bij uw hond. Uw dierenarts kan een combinatie van medicijnen en speciale dieetvoeding voorschrijven.

Wat doet voeding?

Voeding kan de vorming van blaasgruis op verschillende manieren beïnvloeden. De S/O-index geeft aan dat de voeding een lagere concentratie bevat aan mineralen die de bouwstenen van blaasgruis zijn. Daarnaast zorgt het voor verdunning van de urine. Voeding kan ook de pH-waarde van de urine beïnvloeden. Ten slotte kan een aangepast eiwitgehalte of specifieke eiwitbron in de voeding nuttig zijn ter ondersteuning. Uw dierenarts kan de juiste voeding adviseren.

Drinken is erg belangrijk!

Het is belangrijk de wateropname van uw hond te stimuleren, zodat er meer urine wordt aangemaakt en uw hond meer gaat plassen. Een dieetvoeding voor de urinewegen heeft vaak een licht verhoogd natriumgehalte, waardoor de hond meer gaat drinken. Door de brokken aan te vullen met een natvoeding krijgt uw hond automatisch meer vocht binnen.

Twijfelt u of uw hond last heeft van blaasproblemen of wilt u meer informatie, neem dan contact op met uw dierenarts.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen