Het ontstaan van blaasstenen begint met de vorming van kristallen in de urine. Kristallen zijn de bouwstenen van blaasgruis. Na verloop van tijd kunnen deze kristallen groeien tot stenen. De meest voorkomende soorten blaasstenen bij honden zijn struviet en calciumoxalaat. Andere soorten blaasstenen, zoals cystine, xanthine en uraat, komen minder vaak voor.
Als uw hond last heeft van blaasgruis of -stenen, kan hij verschillende klachten hebben, bijvoorbeeld:
Blaasgruis of kleine blaasstenen kunnen in de urinebuis vastlopen, waardoor de urinewegen verstopt raken. Dit is een spoedeisende situatie! Neem bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts.
De behandeling
Vraagt u zich af of uw hond blaasstenen heeft? Neem dan contact op met uw dierenarts. Hij of zij kan bijvoorbeeld een urineonderzoek doen of röntgenfoto’s maken, om te onderzoeken om wat voor blaasstenen het gaat. De behandeling wordt afgestemd op het soort blaasstenen en de symptomen bij uw hond. Uw dierenarts kan een combinatie van medicijnen en speciale dieetvoeding voorschrijven.
Wat doet voeding?
Voeding kan de vorming van blaasgruis op verschillende manieren beïnvloeden. De S/O-index geeft aan dat de voeding een lagere concentratie bevat aan mineralen die de bouwstenen van blaasgruis zijn. Daarnaast zorgt het voor verdunning van de urine. Voeding kan ook de pH-waarde van de urine beïnvloeden. Ten slotte kan een aangepast eiwitgehalte of specifieke eiwitbron in de voeding nuttig zijn ter ondersteuning. Uw dierenarts kan de juiste voeding adviseren.
Drinken is erg belangrijk!
Het is belangrijk de wateropname van uw hond te stimuleren, zodat er meer urine wordt aangemaakt en uw hond meer gaat plassen. Een dieetvoeding voor de urinewegen heeft vaak een licht verhoogd natriumgehalte, waardoor de hond meer gaat drinken. Door de brokken aan te vullen met een natvoeding krijgt uw hond automatisch meer vocht binnen.
Twijfelt u of uw hond last heeft van blaasproblemen of wilt u meer informatie, neem dan contact op met uw dierenarts.