De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Gevolgen van overgewicht op de gezondheid van uw huisdier

Gevolgen van overgewicht op de gezondheid van uw huisdier

Waarom streven veel mensen naar een ideaal gewicht? Meestal gaat het om hun gezondheid. Bij katten en honden is dit niet anders. Te dikke katten en honden leven minder lang dan dieren met een gezond gewicht, maar wat zijn de risico's van overgewicht?

Gevolgen van overgewicht op de gezondheid van uw huisdier

Suikerziekte (diabetes mellitus)

Bij suikerziekte gaat er iets mis met de verwerking van de suikers in het lichaam. Een aangepaste voeding is dan vaak raadzaam. Te dikke katten en honden met suikerziekte moet men altijd laten afvallen, want bij sommige katten en honden verdwijnt de suikerziekte bij het bereiken van het ideale gewicht.

 

Bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen

Bij een te dikke hond of kat wordt de bewegingsvrijheid beperkt. Hun uithoudingsvermogen is beperkter en ze voelen zich minder prettig. Overgewicht zorgt ervoor dat de kat of hond meer kilo’s moet meesjouwen. De gewrichten worden dus extra belast en daardoor kunnen gewrichtsproblemen ontstaan.

 

Slechte huid- en vachtconditie

Zoals eerder gezegd wordt bij een te dikke kat de bewegingsvrijheid beperkt. Hierdoor kan zij ook minder goed haar vacht verzorgen. Dit heeft vaak als gevolg dat de huid- en vachtconditie van de kat met overgewicht achteruitgaat. Bij dieren met overgewicht is de huidbarrière minder goed en zijn er veranderingen in de talgproductie. Verder kan de doorbloeding van de huid verstoord zijn. Hierdoor treden bij dieren met overgewicht gemakkelijker huid- en vachtproblemen op.

 

Hart- en ademhalingsproblemen

De conditie van een te dikke kat of hond is vaak slecht. Het hart heeft meer moeite om alle processen op gang te houden. Omdat de kat of hond veel kilo’s moet meesjouwen is hij ook sneller buiten adem. Een verminderde conditie zorgt ervoor dat er extra risico’s optreden, bijvoorbeeld bij een narcose.

 

Al met al is het dus verstandig om uw kat of hond op een ideaal gewicht te houden/krijgen. Als u uw kat of hond laat afvallen, bevordert u zijn gezondheid. Honden en katten met een gezond gewicht leven doorgaans langer, reden genoeg om een gezond gewicht te bereiken.

Het is altijd goed om het gewicht door een deskundige te laten beoordelen.

Vraag uw dierenarts of dierenspeciaalzaak om advies.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen