De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Minder kans op overgewicht met respect voor het natuurlijke eetgedrag van uw kat

Minder kans op overgewicht met respect voor het natuurlijke eetgedrag van uw kat

Katten zijn van nature roofdieren die bij voorkeur 10 tot 20 kleine maaltijden verspreid over de dag en nacht eten. Tegenwoordig leven katten vaak binnenshuis en krijgen ze meestal 1 à 2 maaltijden per dag. We beschouwen onze huisdieren als een deel van het gezin, maar katten hebben andere behoeften dan mensen. Het verkeerd interpreteren van het gedrag van katten kan aanleiding geven tot overvoeden en daardoor overgewicht. Lees hier hoe u het eetgedrag van uw kat op de juiste manier interpreteert.

Een actieve jager

In de natuur besteedt de kat gemiddeld 6 tot 8 uur per dag aan jagen om haar energiebehoefte te vervullen. Tegenwoordig leven katten vaak binnenshuis en krijgen ze eten zonder dat ze er iets voor hoeven te doen.

Misinterpretatie van het eetgedrag van de kat

In tegenstelling tot honden en mensen, waarbij eten een sociale rol heeft, is eten voor katten een solitair gebeuren. Wanneer katten om aandacht vragen en miauwen, gaan we er als eigenaar vaak van uit dat ze honger hebben en om eten vragen, terwijl dit meestal niet het geval is. Als de kat op dat moment echter eten krijgt, zal ze snel aanleren dat haar gedrag beloond wordt met het krijgen van eten. De aanwezigheid van de eigenaar en andere katten en verwennerij tijdens het eten kan aanleiding geven tot een negatieve associatie en stress bij het eten. Katten zijn solitaire jagers en eten het liefst alleen.

Katten zijn voorzichtige eters en hebben de gewoonte behouden om hun voeding verdeeld over veel kleine maaltijden per dag op te nemen. Eigenaars kunnen het eten van kleine hoeveelheden verkeerd interpreten als ‘het niet lusten van de voeding’. Het begrijpen en respecteren van het natuurlijke eetgedrag van de kat is daarom cruciaal1,2.

Opmerking: het weigeren van voeding kan ook voorkomen als de kat de voeding niet lust of zich niet lekker voelt. Raadpleeg daarom uw dierenarts als het weigeren van voeding aanhoudt.

Respecteer het natuurlijke eetgedrag van uw kat met deze 4 tips

 1. Laat uw kat ‘werken’ voor haar voeding en stimuleer haar jachtinstinct. Er zijn talrijke voedselpuzzels of voederpuzzels op de markt die ervoor zorgen dat uw kat zowel mentaal als fysiek gestimuleerd wordt. Voedselpuzzels hebben een positieve invloed op het gedrag van katten en kunnen vrij eenvoudig geïntroduceerd worden3.
 2. Respecteer het tijdrovende karakter van eten bij katten en laat uw kat op haar eigen tempo haar maaltijd nuttigen.
 3. Geef uw kat haar eigen eetplekje. Eten heeft voor katten geen sociale rol en katten eten het liefst alleen. Ook in huishoudens met meerdere katten is het belangrijk dat katten zich voor het eten kunnen afzonderen als ze dat wensen.
 4. Verschillende kleine maaltijden per dag. Weeg de totale aanbevolen hoeveelheid ’s morgens af en verspreid deze vervolgens over verschillende maaltijden per dag.

Wist u dat

 • Katten in de natuur 7 à 8 uur per dag spenderen aan jagen?
 • Het daarom belangrijk is dat u uw kat laat ‘werken’ voor haar eten?
 • Katten het liefst alleen eten?
 • Katten bij voorkeur kleine hoeveelheden verspreid over de dag en nacht eten?
Referenties
 1. German AJ. The Growing Problem of Obesity in Dogs and Cats. In: J. Nutr. Vol 136. ; 2006:1940-1946.
 2. Heath S. Behaviour problems and welfare. In: The Welfare of Cats. ; 2005:91-118.
 3. Dantas LMS, Delgado MM, Johnson I, Buffington CT. Food puzzles for cats: Feeding for physical and emotional wellbeing. J Feline Med Surg. 2016;18(9):723-732.
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen