De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Dieetvoeding bij katten met blaasstenen

Dieetvoeding bij katten met blaasstenen

Dieetvoeding is een belangrijk onderdeel van de aanpak van blaasstenen. Aan welke eigenschappen de voeding moet voldoen verschilt per type blaassteen.

Voeding bij struvietstenen en oxalaatstenen

Het doel van de nutritionele ondersteuning is de Relatieve Super Saturatie van de urine te verlagen. Dit kan door voeding te geven met een lage S/O-index.

Eigenschappen van dieetvoeding voor het oplossen van struvietstenen en verminderen van struviet- en/of oxalaatsteenvorming zijn:

o Onderverzadiging van de urine (lage RSS)

Het dieet heeft een licht verhoogd natriumgehalte waardoor de wateropname van de kat toeneemt. Het urinevolume is hierdoor hoger en de concentratie struvietvormende en oxalaatvormende componenten is lager (lage RSS-waarden).

o Verzuring van de urine

De dieetvoeding heeft ook invloed op de zuurgraad (pH) van de urine. Door de juiste hoeveelheid urineverzuurder in het dieet zal de pH van de urine lager dan 6,5 zijn. Een lage zuurgraad is nodig om struvietstenen op te lossen of herhaalde vorming van struvietstenen te verminderen.

o Aangepast mineralengehalte

Door daarnaast de hoeveelheden eiwit, calcium, fosfor en magnesium in het dieet aan te passen, zal de concentratie van struviet- en calciumoxalaatvormende componenten in de urine verder afnemen.

Stimuleer drinken

Naast een aangepaste voeding is het heel belangrijk dat u drinken stimuleert. Het is belangrijk de urine bij dieren met blaasproblemen te verdunnen door ze veel water te laten drinken.

Een dier meer laten drinken kan een lastige opgave zijn. U kunt proberen om het drinkwater aantrekkelijker te maken door een zeer kleine hoeveelheid vleesnat toe te voegen. Om ook bij katten die liever niet uit een bakje drinken de vochtopname te bevorderen, kan de aanwezigheid van waterschalen, gieters of een lopende kraan de wateropname bevorderen.

Ook het plaatsen van meerdere bakjes of fonteintjes binnenshuis en in de tuin kan hierbij helpen. Ook natvoeding geven helpt om de vochtinname te stimuleren.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen