De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Een gezond gewicht na castratie met een aangepaste voeding!

Een gezond gewicht na castratie met een aangepaste voeding!

Castratie leidt bij de kater en de poes niet alleen tot een vermindering van het energieverbruik, maar tegelijkertijd ook tot een verhoging van de voedselopname. Daarom is het risico op overgewicht voor gecastreerde katten meer dan driemaal zo hoog. Daarom is het van essentieel belang om overgewicht bij de gecastreerde kat te voorkomen dankzij een aangepaste voeding.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

Waarom hebben gecastreerde katten meer kans op overgewicht?

Vanaf 48 uur na de castratie neemt de eetlust van de kat toe en tegelijkertijd daalt het energieverbruik met ongeveer 30%. De gecastreerde kat krijgt dus aanzienlijk meer energie binnen dan ze nodig heeft en zal deze extra energie als vet opslaan.

De gevolgen van overgewicht bij de kat

Een kat met overgewicht loopt meer dan 4 keer zoveel risico om suikerziekte te ontwikkelen, 3 keer zoveel op gewrichtsproblemen en 2,3 keer meer risico om relatief vroeg te overlijden.

Een aangepaste voeding voor het behoud van het ideale lichaamsgewicht

Om gewichtstoename bij een gecastreerde kat te voorkomen, wordt een voeding met een beperkt vetgehalte aanbevolen. Vet is namelijk de grootste energieleverancier in de voeding. De voeding bevat bovendien een hogere hoeveelheid eiwit van hoge biologische waarde die de spiermassa in stand houdt en een hoog vezelgehalte om het gevoel van verzadiging te bevorderen. De toevoeging van L-carnitine stimuleert de vetverbranding.

Wanneer overschakelen op een aangepaste voeding?

Binnen de 48 uur na castratie zal de eetlust van de kat reeds toenemen. Het is daarom aangeraden om zo snel mogelijk na de ingreep over te schakelen op een aangepaste voeding. Om de stress van de voedingsovergang en de ingreep te beperken raden we aan om ruim een week voor de ingreep geleidelijk over te schakelen op een voeding voor gecastreerde katten. Meng hierbij over een periode van 7 dagen de oude voeding geleidelijk onder de nieuwe voeding.

Een aangepaste voedingsroutine voor het behoud van het ideale lichaamsgewicht

  • Katten eten het liefst verschillende kleine maaltijden verspreid over de dag en nacht. Weeg de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ’s morgens nauwkeurig af en verspreid die vervolgens over verschillende maaltijden. Een automatische voedingsdispenser kan hierbij helpen.

  • Geef uw kat geen etensresten. Etensresten bevatten vaak veel calorieën en zijn niet aangepast aan de specifieke behoeften van uw kat. Ze brengen het dieet uit evenwicht en verhogen de kans op overgewicht.

  • Laat uw kat werken voor haar voeding. Katten in de natuur besteden gemiddeld 8 uur per dag aan jagen, gecastreerde katten die niet naar buiten kunnen lopen meer risico om inactief en dik te worden. Aanpassing van de leefomgeving en voldoende interactie met de eigenaar zijn erg belangrijk voor het stimuleren van hun activiteit. Om de activiteit te bevorderen kunt u het eten verstoppen in allerhande voedingspuzzels en -spelletjes, waardoor de kat moet ‘werken’ voor haar voeding.

WIST U DAT?

  • Een verhoogd eiwit- en vezelgehalte de verzadiging bevorderen?

  • L-carnitine de vetverbranding stimuleert?

  • Voedingspuzzels en -spelletjes een leuke manier zijn om uw kat te laten werken voor haar voeding?

QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen