De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Tips om overgewicht te helpen voorkomen bij uw kat

Tips om overgewicht te helpen voorkomen bij uw kat

Overgewicht (en obesitas) is een ziekte die een negatieve invloed heeft op de gezondheid en levenkwaliteit van uw kat. Overgewicht is een toenemend probleem, niet enkel bij ons, maar ook bij onze huisdieren. Eén op twee katten in België lijdt aan overgewicht. Volg onze tips, want voorkomen is beter dan genezen!

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

 1. Laat uw kat ‘werken’ voor haar voeding en stimuleer het jachtinstict

Er zijn talrijke voedselpuzzels of voerpuzzels op de markt die ervoor zorgen dat uw kat zowel mentaal als fysiek gestimuleerd wordt. Voedselpuzzels hebben een positieve invloed op het gedrag van katten en kunnen vrij eenvoudig geïntroduceerd worden.

 1. Laat uw kat met rust als ze eet

In tegenstelling tot mensen, waarbij eten een sociale rol heeft, is eten voor katten een solitair gebeuren. Geef uw kat haar eigen rustige plekje om te eten en blijf niet naast de voerbak staan terwijl ze eet. Zorg er ook voor elke kat in een multi-katten huishouden de kans heeft om zich af te zonderen om te eten als ze dat went.

 1. Geef uw kat aan tafel niets te eten

Het geven van tafelresten is ongezond en werkt overgewicht in de hand. Tafelresten verstoren een evenwichtige voeding van uw kat en bovendien wordt het aantal calorieën vaak onderschat. Eén klein stukje steak voor uw kat van 7 kg is in verhouding vaak evenveel als een hele steak voor ons.

 1. Dwing uw kat niet tot eten en voer haar niet met de hand

Uw kat dwingen tot eten werkt overvoeren en obesitas in de hand. Enkel wanneer uw kat ziek is kan het aangeraden zijn haar met de hand te voeren. Vraag hiervoor raadt aan uw dierenarts.

 1. Voeg niets toe aan de voeding van uw kat om hem aan te moedigen om te eten

Smakelijke toevoegingen aan een uitgebalanceerde voeding kunnen het evenwicht van de voedingsstoffen verstoren.

 1. Wissel de voeding niet af

In tegenstelling tot de mens heeft de kat geen nood aan afwisseling in de voeding. Katten hebben een veel minder goed ontwikkelde smaak als ons. Bovendien is de darmflora bij katten veel minder rijk aan bacteriën dan bij mensen. Teveel afwisseling zal de darmflora in de war brengen.

 1. Geef uw kat verschillende kleine maaltijden verspreid over de dag

Katten eten bij voorkeur 9 tot 20 kleine maaltijden verspreid over de dag en nacht. Weeg de totale aanbevolen hoeveelheid ’s morgens af en verspreid vervolgens over verschillende maaltijden per dag of maak gebruik van een voerautomaat.

 1. Verwen uw kat niet met een “zondagse maaltijd”

Het geven van een rijkelijke maaltijd aan uw kat kan de darmflora verstoren en maagdarmproblemen veroorzaken.

 1. Verander niet van voeding op het moment dat uw kat in zijn nieuwe huis komt

Als u een nieuwe kat of kitten in huis haalt is het beter om uw kat de eerste week de voeding te geven die ze gewend is. Eenmaal uw kat zich wat meer op zijn gemak voelt in zijn nieuwe omgeving kan u geleidelijk overschakelen op een andere voeding. Las een overgangsperiode in van 7 dagen en meng het nieuwe voer geleidelijk onder het oude voer. Zo heeft het maagdarmstelsel de tijd om te wennen aan de nieuwe voeding.

 1. Maak u niet meteen zorgen als uw kat minder eet dan op de verpakking staat aangegeven

De hoeveelheden die op de verpakking staan aangegeven zijn richtlijnen. Zolang uw kat op zijn gezond gewicht blijft kan het geen kwaad als hij minder eet dan op de verpakking aangegeven staat. Indien u twijfelt aan het gewicht van uw kat, raadpleeg dan uw dierenarts.

Katten zijn bovendien voorzichtige eters en hebben vaak de gewoonte behouden om de voeding verdeeld over veel kleine maaltijden per dag op te nemen. Eigenaars kunnen het eten van kleine hoeveelheden verkeerd interpreten als ‘het niet lusten van de voeding’.

Wist u dat?

 • Katten het liefst alleen eten?

 • Katten in het wild 6 tot 8 uur besteden aan het jagen?

 • Katten het leuk vinden als ze moeten ‘werken’ voor hun voeding?

 • Katten voorzichtige eters zijn en de voorkeur geven aan verschillende kleine maaltijden verspreid over de dag.

QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

De meningen van onze klanten
5/5
2 mening
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen