De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Waarom krijgt een pup andere voeding dan een volwassen hond?

Waarom krijgt een pup andere voeding dan een volwassen hond?

Pups hebben andere voedingsbehoeften dan volwassen honden De belangrijkste periode in het leven van uw hond is de groeiperiode. Organen, gebit, skelet, hersenen, spijsvertering en het immuunsysteem: het moet allemaal ontwikkeld worden en dat vergt nogal wat van het lichaam. Voeding voor pups is speciaal ontwikkeld om een geleidelijke en optimale groei te ondersteunen.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

De groeiperiode is afhankelijk van het ras en formaat

Bij een grote hond duurt de groeiperiode langer dan bij een kleine hond. Kleine rassen zijn rond de leeftijd van 10 maanden volgroeid, middelgrote hebben 12 maanden nodig om hun volwassen grootte te bereiken, grote rassen, die meer dan 25 kg wegen als ze volwassen zijn, doen hier 15 maanden over en reuzerassen groeien wel twee jaar! Al die tijd zijn hun behoeften anders dan die van volwassen honden en dienen ze aangepaste voeding te krijgen, die een optimale groei ondersteunt.

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen tijdens de groei

Eiwitten zijn dé bouwstenen voor het lichaam, daarom is het belangrijk dat een pup daar voldoende van binnenkrijgt. In de eerste maanden groeit een pup het snelst, dus moeten de brokken voedingstoffen in de juiste verhouding (vooral calcium en fosfor zijn belangrijk) bevatten die helpen bij de opbouw van het skelet. De spijsvertering van de pup is ook nog niet helemaal ontwikkeld, daarom zijn de brokken licht verteerbaar en bevatten ze specifieke vezels, die de darmflora ondersteunen. Pups hebben de eerste maanden bovendien nog een melkgebit, dus zijn de brokken niet té groot.

Overstap naar adultvoeding

Er wordt vaak gedacht dat een snelgroeiende pup beter kan overstappen op voeding voor volwassen honden. Dit is een misverstand! Om uw pup veilig te laten opgroeien is het energiegehalte van onze pupvoeding al aangepast. Een pup die voeding voor volwassen honden krijgt, krijgt misschien wel evenveel energie binnen, maar komt belangrijke bouwstoffen tekort. Erg belangrijk voor een geleidelijke groei is dat u niet te veel voeding of tussendoortjes geeft: dan bestaat de kans dat uw pup inderdaad te snel gaat groeien.

Vraagt u zich af wanneer uw pup mag overschakelen op volwassen voeding? Volg dan de richtlijnen op de verpakking! Voor een X-Small en Mini hond (tot 10 kg) is dit op de leeftijd van 10 maanden. Voor een Medium hond (11 tot 25 kg) is dit op de leeftijd van 12 maanden. Voor een Maxi hond (26 tot 44 kg) is dit op 15 maanden en voor een Giant hond (> 45 kg) is dit op de leeftijd van 18/24 maanden.

Wist u dat?

De belangrijkste eigenschappen van een pupvoeding zijn:

 • Aangepaste energieconcentratie
 • Verhoogd eiwitgehalte
 • Zeer goed verteerbare eiwitten
 • Zeer smakelijk
 • Gereguleerd calcium- en fosforgehalte
 • Beperkt zetmeelgehalte
 • Aangepaste grootte en textuur van de brokken
 • Geconcentreerde voeding

Royal Canin voegt nog extra voedingsstoffen toe aan de voeding voor pups voor extra ondersteuning tijdens de groei:

 • Vezels ter ondersteuning van de spijsvertering (FOS en MOS)
 • Omega 3-vetzuren
 • Antioxidanten, bètaglucanen en arginine ter ondersteuning van de afweer
 • Yuccaextract ter ondersteuning van de spijsvertering en kwaliteit van de stoelgang
 • Glucosamine en chondroïtine ter ondersteuning van de gewrichten van pups van grote rassen
QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

De meningen van onze klanten
5/5
1 mening
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen