Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

In België is bijna de helft van de katten te dik. Overgewicht lijkt onschuldig, maar brengt behoorlijke gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals een verhoogd risico op suikerziekte en gewrichtsproblemen.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 50 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

 

Houd als eigenaar het gewicht van uw kat goed in het oog en grijp tijdig in. Dit zal de levensduur en levenskwaliteit van uw kat ten goede komen.

Wanneer is mijn kat te dik?

Uw kat lijdt aan overgewicht wanneer hij meer weegt dan zijn ideale lichaamsgewicht. Als uw kat meer dan 20% te veel weegt, dan lijdt hij aan obesitas of vetzucht.

Stel dat het gezonde gewicht van uw kat 5 kg is. Deze kat weegt momenteel echter 7 kg. “Maar 2 kg te veel” denkt u dan? Nee hoor, dit betekent dat het gewicht 40% boven het gezonde gewicht ligt en uw kat obees is.

Het is niet altijd gemakkelijk om het ideale gewicht van uw kat te schatten, daarom werd de “Body Condition Score (BCS)” ontwikkeld als hulpmiddel om de lichaamsconditie van uw kat te evalueren (zie afbeelding).

 


Raadpleeg steeds uw dierenarts als u twijfelt aan het gewicht van uw kat.

Nadelige effecten van overgewicht

Overgewicht moet als een ziekte beschouwd worden. Overgewicht kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zowel de levenskwaliteit als de levensverwachting van uw huisdier aanzienlijk verlagen.

 

De belangrijkste risico’s van overgewicht zijn1:

  • Verminderd uithoudingsvermogen

  • Gewrichtsaandoeningen

Te dikke katten krijgen sneller gewrichtsproblemen, omdat de botten en gewrichten extra gewicht dragen. Hierdoor slijten ze sneller en krijgt de kat last van pijnlijke botten en gewrichten. Dit kan u zien doordat hij moeite heeft met lopen, stijf is als hij even gelegen heeft en lastiger opstaat.

Een kat met overgewicht loopt tweemaal zoveel risico om suikerziekte te ontwikkelen als een kat met een gezond gewicht. Bij obesitas is dit risico zelfs viermaal zo hoog. Insuline regelt normaal de bloedsuikerspiegel van uw kat. Bij overgewicht ontwikkelt uw kat een verminderde gevoeligheid voor insuline.

  • Leververvetting

Leververvetting komt voornamelijk voor als dikke katten plots niet meer of heel weinig eten. Het is daarom belangrijk dat uw kat niet te snel afvalt en u uw kat niet laat vasten. Uw dierenarts helpt u graag bij het opstellen en opvolgen van een gezond vermageringsprogramma.

  • Blaasstenen

Dikke katten zijn vaak minder actief en gaan minder urineren. Hierdoor neemt de kans op de vorming van blaasstenen toe.

 

WIST U DAT…

  • Bijna de helft van de katten in België aan overgewicht lijdt?

  • Overgewicht en obesitas beschouwd moeten worden als een ziekte, die de gezondheid van uw kat ernstig kan schaden?

  • U als eigenaar een belangrijke rol speelt in het behouden van een ideaal lichaamsgewicht?

 

 Ontdek nu Royal Canin voor uw kat bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts in uw buurt.

QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 50 Royaltypunten te winnen!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen