De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Voeding om haarballen bij de kat te helpen voorkomen

Voeding om haarballen bij de kat te helpen voorkomen

Het uitbraken van haarballen komt regelmatig voor en kan een vervelend probleem zijn voor zowel de eigenaar als de kat. In dit artikel wordt dieper ingegaan op dieetveranderingen die kunnen helpen om haarballen bij de kat te voorkomen. Een aangepaste voeding zorgt ervoor dat de natuurlijke uitscheiding van ingeslikte haren bevorderd wordt. Voor u een dieetverandering overweegt is het zeer belangrijk dat uw dierenarts alle andere mogelijke oorzaken van haarballen uitsluit!

 

In het artikel “Help, mijn kat heeft last van haarballen” komt u alles te weten over de oorzaken, de gevolgen en het voorkomen van haarballen bij de kat.

Oplosbare vezels

Oplosbare vezels, zoals pectine, gom, plantenslijm en bepaalde hemicelluloses, lossen op in water en vormen zo een gel, waarin de haren opgenomen worden, waardoor ze gemakkelijk afgevoerd worden.

Psylliumzaden zijn een natuurlijke bron van oplosbare vezels en kunnen zeer veel water absorberen (tot 10 keer hun gewicht). Psylliumzaden in de voeding helpen de afvoer van haren in het spijsverteringsstelsel te bevorderen1.

Onoplosbare vezels

Lange onoplosbare vezels, zoals suikerrietvezel, stimuleren de darmperistaltiek en bevorderen de uitscheiding van de haren op natuurlijke wijze3. In een studie van Weber et al. (2015)2 werd aangetoond dat het effect van een hoger gehalte aan onoplosbare vezels en psyllium in de voeding al na 14 dagen aantoonbaar is. Het aantal uitgescheiden haren via de stoelgang steeg met 113% bij langharige katten, waardoor de kans op de vorming van haarballen verkleint. Onoplosbare vezels zoals cellulose verminderen het braken en zorgen er indirect voor dat de haren zich gemakkelijker kunnen binden aan voedingspartikels, waardoor de eliminatie via de stoelgang bevorderd wordt4.

 

Wist u dat

  • Psyllium tot 10 keer zijn eigen gewicht aan water kan absorberen?

  • Haarballen ook wel trichobezoars genoemd worden?

  • Onoplosbare vezels de darmperistaltiek en de afvoer van haren bevorderen?

 

Referenties

  1. Dann JR, Adler MA, Duffy KL, Giffard CJ. A potential nutritional prophylactic for the reduction of feline hairball symptoms. J Nutr. 2004;134(8):2124S-2125S. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15284416. Accessed August 9, 2017.

  2. Weber M, Sams L, Feugier A, Michel S, Biourge V. Influence of the dietary fibre levels on faecal hair excretion after 14 days in short and long-haired domestic cats. Vet Med Sci. 2015;1(1):30-37. doi:10.1002/vms3.6.

  3. Loureiro BA, Sembenelli G, Maria APJ, et al. Sugarcane fibre may prevents hairball formation in cats*. J Nutr Sci. 2014;3(20):1-5. doi:10.1017/jns.2014.27.

  4. Beynen AC, Middelkoop J, Saris DHJ. Clinical Signs of Hairballs in Cats Fed a Diet Enriched with Cellulose. Am J Anim Vet Sci. 2011;6(2):69-72. http://thescipub.com/PDF/ajavsp.2011.69.72.pdf. Accessed August 9, 2017.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen