De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Houd uw kat koel!

Houd uw kat koel!

De zomer is in het land en de temperaturen lopen flink op. Een goede zonnecrème en voldoende hydratatie zijn op dagen als vandaag onmisbaar. Hoe zit het echter met uw kat? Kan uw viervoeter voldoende verkoeling vinden? Lees onze tips en kom te weten hoe u uw kat koel kan houden.

Mensen zweten om af te koelen. Onze katten kunnen echter niet zo efficiënt zweten en hebben daardoor meer moeite om hun overtollige lichaamswarmte kwijt te geraken. Katten die willen afkoelen zoeken de schaduw op, zweten een beetje via hun voetzolen en likken hun vacht schoon, waarbij het speeksel verdampt en de lichaamswarmte onttrokken wordt. Deze weinig efficiënte afkoelingsmechanismen in combinatie met een dikke isolerende vacht maken onze katten zeer gevoelig voor de hitte. Katten hijgen normaal niet. Hijgen is een laatste redmiddel voor katten in een poging om hun overtollige lichaamswarmte kwijt te geraken. Wanneer u ziet dat uw kat hijgt en de ademhalingsfrequentie hoog is, contacteer dan onmiddellijk uw dierenarts!

Katten houden ervan te relaxen in de zon, maar ze moeten ook voldoende mogelijkheden hebben om verkoeling te zoeken wanneer ze dit wensen. Zorg dat er steeds voldoende schaduw beschikbaar is voor uw kat. Voorzie voldoende vers en fris drinkwater, zowel binnen als buiten. Controleer de vochtopname van uw dier en probeer indien nodig zijn vochtopname te stimuleren met een drinkfontein of door het voeden van natte voeding. Natte voeding bevat reeds 36% van de gemiddelde dagelijkse vochtbehoefte. De gemiddelde vochtbehoefte van een gezonde volwassen kat is 50 ml/kg lichaamsgewicht en neemt toe bij warm weer.

Vermijd activiteiten en spelletjes met uw kat tijdens de warmste uren van de dag en smeer uw kat in! Insmeren? Jazeker, want ook uw kat kan verbranden door de zon! Vooral witte katten of katten met bleke oorschelpen en een bleke neus zijn gevoelig voor zonnebrand. Smeer de oorschelpen en neus in met een zonnecrème die veilig is voor katten. Vraag raad aan uw dierenarts omtrent het geschikte product. Indien uw kat al huidbeschadiging heeft of een groot risico loopt, dan is het verstandig uw kat binnen te houden tijdens de warmste uren van de dag! Zonnebrand kan ook bij de kat de kans op bepaalde huidkankers vergroten.

Laat uw kat nooit alleen in de auto! Het kan daar heel snel warm worden en jaarlijks sterven er honden en katten door oververhitting in de auto.

Bepaalde rassen zoals de kortschedelige en langharige rassen zijn extra gevoelig aan de hitte. Ook oudere katten, katten met overgewicht en katten met bepaalde aandoeningen zoals hart- en ademhalingsproblemen kunnen de hitte moeilijk verdragen. Houd dus altijd een oogje in het zeil bij warm weer en contacteer uw dierenarts bij de minste twijfel.

Een hitteberoerte is jammer genoeg nog steeds een veel voorkomend en levensbedreigend probleem. Symptomen die kunnen wijzen op oververhitting zijn: hijgen, hyperventilatie, onrust, verhoogde hartslag, droge en donkere slijmvliezen, overgeven en verhoogde temperatuur (> 40°C). Als u vermoedt dat uw kat oververhit is, contacteer dan onmiddellijk uw dierenarts. Koel uw kat intussen af door haar pootjes in een bak met koud water te steken en haar vacht af te koelen met fris water. Geef haar ook voldoende drinkwater. Uw dierenarts kan uw kat ook supplementeren met ROYAL CANIN Rehydratation Support Instant, een specifieke formule die het verlies van vocht en elektrolyten zal herstellen bij katten die lijden aan milde dehydratatie.

 

WIST U DAT:

  • Katten, in tegenstelling tot de mens, amper zweten en dus moeilijk hun lichaamswarmte kwijt geraken bij warm weer?

  • Katten kunnen verbranden en u de gevoelige plaatsen (oorschelpen en neus) best kan insmeren met een veilige zonnecrème in de zomer?

  • Een hitteberoerte levensbedreigend kan zijn en u bij alarmerende symptomen dus meteen de dierenarts moet contacteren?

Deze tips zijn slechts richtlijnen. Contacteer uw dierenarts bij de minste twijfel over de gezondheid van uw kat!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen