De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

U heeft het misschien zelf al aan den lijve kunnen ondervinden, het spingeluid van de kat heeft een rustgevend effect op de mens. Laten we samen even stilstaan bij dit bijzondere mechanisme en zijn onbetwiste deugdzaamheid.

 

U heeft het misschien zelf al aan den lijve kunnen ondervinden, het spingeluid van de kat heeft een rustgevend effect op de mens. Laten we samen even stilstaan bij dit bijzondere mechanisme en zijn onbetwiste deugdzaamheid.

Elk individu behorend tot de grote familie der katachtigen is in staat dit bijzondere geluid voort te brengen. De gedomesticeerde kat natuurlijk, maar ook tijgers, panters en andere wilde katachtigen. Het exacte mechanisme, hoe het spingeluid wordt opgewekt, blijft tot op heden echter nog een groot mysterie. Tot ergernis van de vele wetenschappers die reeds probeerden de werking ervan te achterhalen. Men is gekomen tot twee mogelijke hypothesen.

De eerste gaat ervanuit dat het spingeluid wordt voortgebracht door snel opeenvolgende spiercontracties in de keel. De andere hypothese is dat het geluid afkomstig is van vibraties in de grote venen en dat deze via de bronchiën en de trachia of luchtpijp worden versterkt tot het spingeluid dat we eigenlijk kunnen horen.

Welke het ook exact is, het spinnen blijft een reflex van de katachtigen. Een reflex die trouwens reeds aanwezig is vanaf de tweede levensdag.

Het zou daarbij een rol spelen in de kitten-moederrelatie, waarbij de kittens hun welbehagen en gevoel van veiligheid kunnen uiten. Verbaasd door deze vaststellingen zijn wetenschappers zich meer en meer gaan interesseren in dit fenomeen van het spingeluid en ze stelden daarbij vast dat het geluid ook effectief hielp bij het verlichten van eventuele pijn. Het had ook een positief effect op de groei van jonge kittens en op de ademhalingswerking. Uitgevoerde observaties in dierenklinieken bewijzen ook dat katten beter bestand zijn tegen postoperatieve complicaties, zoals pijn en stress. Beter dan honden. Dat het vermogen om te spinnen bij de katachtigen daarvoor deels verantwoordelijk is, zal jullie nu wel niet meer verbazen. Bij deze is het mysterie rond het spinnen bij de kat opgelost, althans gedeeltelijk. 

 

Ontdek nu Royal Canin voor uw kat bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts in uw buurt.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen