De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Het kiezen van de ‘juiste’ kitten

Het kiezen van de ‘juiste’ kitten

Elk jaar worden er naar schatting 150.000 kittens geboren in België. Welke van deze schattige viervoeters is nu de ‘juiste’ kitten voor u? De ‘juiste’ kat bestaat niet. Het gaat om een persoonlijke keuze. Een kat die perfect past bij de ene eigenaar kan een mismatch zijn met een andere eigenaar. Bovendien kiest een kat vaak zelf haar baasje. Om u te helpen bij het vinden van uw juiste match hebben we enkele vragen op een rijtje gezet.

 1. Kitten of volwassen kat?

Een kitten is uitermate schattig, en als eigenaar heeft u grote invloed op de socialisatie en gebeurtenissen die het toekomstig gedrag kunnen beïnvloeden. Onderschat echter niet de tijd en het geduld die u nodig zult hebben om uw kitten op te voeden. Met een kitten weet men ook niet altijd hoe het karakter zal evolueren eens de kat volwassen wordt. Bij een volwassen kat is het karakter reeds duidelijker ontwikkeld en zij zijn meestal ook rustiger dan kittens.

 1. De Ideale leeftijd?

De ideale leeftijd om een kitten te adopteren is 13 weken (minimum 10 weken). Haal de kitten dus niet te jong in huis! Het is belangrijk dat de kitten voldoende lang bij zijn moeder blijft en dat hij vanaf de 3e week voldoende in contact komt met nieuwe elementen in zijn omgeving. Het is essentieel dat de fokker de kitten een omgeving biedt die rijk is aan menselijk contact, geluiden, beelden, nieuwe situaties, enz.

 1. Welk ras, kruising of type kat?

In België leven meer dan 2 miljoen katten, waarvan ongeveer 18% raskatten1. Op de dag van vandaag zijn meer dan 50 rassen erkend, met nog talrijke variëteiten. Elk ras is gekend voor de unieke uiterlijke kenmerken, maar ook de karaktereigenschappen verschillen van ras tot ras en van kat tot kat. Stel uzelf de vraag waarom u een kat wenst, wat u wilt gaan doen met de kat, welke kat past bij uw levensstijl en welke karaktereigenschappen voor u belangrijk zijn. Het is verstandig om de geschiedenis en afkomst van het ras door te nemen alvorens u voor een bepaald ras of een bepaalde kruising kiest.

Bij de kattenrassen kan men verschillende basiskaraktereigenschappen onderscheiden:

 1. De actieve kat, die houdt van jagen en zich graag uitleeft buiten of in huis: Amerikaanse Bobtail, de Amerikaanse Korthaar, de Amerikaanse Wirehair, de Bengaal, de Bombay, de Britse korthaar, de Chartreux, de Himalayan, de LaPerm, de Manx, de Munchkin, de Ocicat, de Oosterse Korthaar, de Cornish Rex, de Singapura, de Selkirk Rex, de Snowshoe.

 2. Het speelse, sociale type: Turkse Angora, de Amerikaanse Curl, de Japanse Bobtail, de Bombay, de Burmees, de Siberische Kat, de Exotische Korthaar, de Ocicat, de Pers Chinchilla, de Devon Rex, de Cornish Rex, de Scottish Fold.

 3. De zelfstandige kat, die gemakkelijk alleen kan blijven: de California Spangled, de Siberische Kat, de Cymric, de Europese Korthaar.

 4. De afhankelijke, sociale, op de mens gerichte kat: de Abessijn, de Turkse Angora, de Russisch Blauw, de Havanna Brown, de Korat, de Manx, de Russisch Zwart, de Ojos Azules, de Oosterse Korthaar, de Pers Chinchilla, de Selkirk Rex, de Somali, de Sphynx, de Tonkinees, de Balinees, de Burmees, de Cymric, de Maine Coon, de Scottisch Fold, de Noorse Boskat, de Snowshoe.

 5. De zeer aanwezige, praatzieke katten: de Balinees, de Burmilla, de Mandarin, de Oosterse korthaar, de Siamees en de Noorse boskat.

 6. De mysterieuze eigenwijze kat: de Birmaan, de Japanse Langharige Bobtail, de Russisch Zwart, de Pers.

Uiteraard zijn dit slechts richtlijnen en heeft elke kat haar eigen unieke karakter, dat sterk afhankelijk is van genetica,  opvoeding en omgeving. Raadpleeg uw dierenarts ook omtrent de meest voorkomende rasaandoeningen.

Veel vaker voorkomend dan de raskat, is de huiskat (of straatkat). Huiskatten behoren niet tot een bepaald ras en zijn ontstaan uit talloze kruisingen. Ze worden vaak verkeerdelijk ‘Europese korthaar’ genoemd. In tegenstelling tot de huiskat is de ‘Europese korthaar’ wel een erkend ras. Het karakter en temperament van de huiskat is moeilijk in een term te omschrijven en hangt sterk af van dier tot dier. In tegenstelling tot een raskat is het over het algemeen niet moeilijk om een huiskat aan te schaffen. Meestal krijgen we een huiskat zelfs gratis of biedt zij zichzelf aan.

 1. Poes of kater?

Voor eigenaars die niet willen gaan kweken met hun dieren is het geslacht eigenlijk niet zo belangrijk. Sinds september 2014 is het in België bovendien verplicht om katten te steriliseren, behalve voor professionele fokkers.

Bij elke kat past een baasje! Ons allerbelangrijkste advies: NEEM UW TIJD! Maak geen overhaaste beslissingen en informeer u goed. Bij twijfels of vragen, aarzel dan niet om uw dierenarts of een erkende deskundige te contacteren!

 Referenties

 1. Diez M, Picavet P, Ricci R, et al. Health screening to identify opportunities to improve preventive medicine in cats and dogs. J Small Anim Pract. 2015;56:463-469.
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen