De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Mijn kat is bang, wat nu?

Mijn kat is bang, wat nu?

Van nature zijn katten voorzichtige dieren. Ze schrikken snel en proberen het gevaar te ontvluchten. Maar waarom is de ene kat banger dan de andere en wat kan je eraan doen?

 

Schuwe katten

Een volwassen kat kan schuw zijn als zij niet (goed) gesocialiseerd is toen zij nog kitten was. Ze wordt dan snel bang voor harde geluiden, vreemde mensen of situaties. Een kat uit het asiel kan zeker in het begin ook bang zijn voor haar nieuwe eigenaars.

Een volwassen kat socialiseren

Een volwassen kat socialiseren is lastig, maar niet onmogelijk. Dit kun je doen door zoveel mogelijk positieve ervaringen te koppelen aan dingen die je kat bang maken. Het is verstandig een kattengedragstherapeut om advies te vragen voor de juiste aanpak.

Vertrouwen winnen

Wil je het vertrouwen winnen van een schuwe kat, doe dat dan met veel geduld. Forceer haar niet! Laat haar zelf naar je toe komen. Staar haar niet aan, achtervolg haar niet, haal haar niet onder het bed vandaan. Gebruik voeding en speeltjes om haar tot contact te verleiden.

Bang voor aanraking

Je kat kan ook bang zijn voor aanraking als ze pijn heeft. Ze kan bijvoorbeeld last hebben van haar gebit, gewrichten of een ontsteking. Een oudere kat kan ook angstiger worden. Haar ogen en gehoor gaan achteruit en ze voelt je aanraking niet aankomen. Laat je dierenarts haar gezondheid controleren.

TIP Gedrag

Dwing een bange kat nooit om de bedreiging te weerstaan

Een bange kat die in een hoek wordt gedreven of gedwongen om de bedreiging te weerstaan, wordt als het ware ‘blind’ van angst. Uit instinct kan ze dan krabben en bijten - ook haar eigenaar - om maar weg te komen. Forceer een bange kat nooit en pak haar niet op!

 

TIP Gezondheid

Ga naar de dierenarts als je kat ineens bang is geworden voor aanraking

Was je kat altijd (redelijk) aanhankelijk en ineens niet meer, ga dan naar de dierenarts. Je kat kan namelijk pijn hebben of ziek zijn.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen