De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Tips om uw kitten goed voorbereid thuis te verwelkomen

U wordt helemaal blij van het vooruitzicht dat u binnenkort een pluizig bolletje in uw gezin mag verwelkomen. U hebt immers beslist om een kitten te adopteren! Als u de komst van uw kitten zo goed mogelijk wilt laten verlopen, zijn er een aantal elementen waar u best rekening mee houdt. Een goede voorbereiding en het juiste moment kiezen zijn essentieel om te zorgen dat u uw kitten op de best mogelijke manier thuis verwelkomt.

SCHEIDING VAN DE MOEDER

Na acht weken is een kitten in principe autonoom genoeg om het nest te verlaten. Het is echter sterk aan te bevelen om toch nog wat langer te wachten. De socialisatiefase, en met name de sociale interactie met soortgenoten, bereikt namelijk een piek rond de leeftijd van 12 tot 14 weken.

Wanneer kittens te snel van hun soortgenoten gescheiden worden, kan dit gedragsproblemen veroorzaken. Daarom worden de kittens in veel kattenfokkerijen pas na de leeftijd van 12 tot 14 weken uit het nest gehaald. Op die leeftijd hebben ze bij de fokker bovendien ook al de nodige vaccinaties gekregen.

 

DE VOORBEREIDING VAN UW HUIS

Als een kitten van het nest gescheiden wordt, vergt dat een grote aanpassing van het dier. Als nieuw baasje zorgt u er natuurlijk voor dat u over de nodige uitrusting beschikt en goed voorbereid bent op de komst van uw kitten. Zorg dat u zeker de volgende voorwerpen in huis hebt:

  • Een mand: een comfortabele plaats waar uw kat kan liggen en zich veilig voelt. Al zal ze uiteindelijk natuurlijk zelf kiezen waar ze wil slapen.

  • Een kattenbak: zorg voor één of twee kattenbakken met een schepje. Een gesloten kattenbak geeft uw kat een veilig gevoel en voorkomt geurhinder en korrels die buiten de bak vallen.

  • Twee eetkommen: een grote kom voor water en een kleine voor voedsel. Plaats de twee kommen voldoende ver uit elkaar om te voorkomen dat er water in de eetkom gemorst wordt.

  • Aangepaste voeding: vraag de fokker of schenker welke soort voeding uw kitten gewend is en wat zijn eetgewoonten zijn. Als u een andere voeding wilt geven, moet u een overgangsperiode van zeven dagen inlassen om de kans op slappe ontlasting of diarree te minimaliseren. Vraag raad aan uw fokker of dierenarts.

  • Een krabpaal: katten hebben een plaats nodig waar ze hun nagels kunnen scherpen. Een grote krabpaal met verschillende niveaus zal hen bovendien ook wat lichaamsbeweging bezorgen, wat met name belangrijk is voor binnenlevende katten.

  • Speelgoed: zorg voor voldoende veilig en stimulerend speelgoed. Veilig betekent dat het speelgoed geen kleine onderdelen mag bevatten die kunnen loskomen.

  • Maak van uw huis een veilige omgeving: zorg dat er geen giftige kamerplanten aanwezig zijn, berg elektrische snoeren weg, bescherm de stopcontacten, ruim kleine voorwerpen, zoals punaises en naalden, op en berg gevaarlijke producten, zoals pesticiden, veilig weg.

 

UW KAT NAAR HUIS VERVOEREN

Haal uw kitten bij voorkeur tijdens het weekend op, of op een ander ogenblik wanneer u voldoende tijd voor uw dier zult hebben. Katten zijn erg stressgevoelig en u wilt natuurlijk dat alles zo rustig mogelijk verloopt.

Tijdens de rit naar huis is het gevaarlijk om uw kitten vrij in de auto te laten rondlopen. Zorg dus voor een stevige reiskooi en leg er een dekentje in. Neem ook een extra deken en wat keukenpapier mee voor het geval uw kat zou plassen.

Kies een kooi die voldoende groot is, zodat u hem nog kunt gebruiken als uw kat volwassen zal zijn.

 

DE EERSTE ONTMOETING MET UW GEZIN

Als u kinderen hebt, is het belangrijk dat u hen voorbereidt op de komst van uw kitten. Kinderen zijn vaak heel enthousiast en willen hun nieuwe huisgenoot constant oppakken, of springen er te bruusk mee om.

Leg uw kind duidelijk uit dat een kitten geen speelgoedje is en dat hij voldoende moet slapen.

Vermijd bruuske bewegingen die uw kitten bang kunnen maken en pak hem op door uw opengesperde hand onder zijn buik te plaatsen. Leer uw kinderen dat een kat niet bij de voorpoten of het hoofd opgetild mag worden en dat ze niet aan zijn staart mogen trekken.

Als u nog andere dieren hebt, moeten ze zo snel mogelijk met elkaar kennismaken. Als de fokker weet dat de kitten door een gezin met een hond geadopteerd wordt, zal hij de kitten al in zijn fokkerij confronteren met een rustige hond. Ook als u geen hond hebt, brengt u uw kitten best al snel in contact met honden.

Vooral volwassen katten kunnen het moeilijk hebben met de komst van een nieuw, jong dier. Ze waarderen niet dat een kitten hun gewoonten komt verstoren en zullen vaak een dreigende houding aannemen. Het kan soms enkele dagen of zelfs maanden duren voor ze het dier aanvaarden.

Als u de volgende tips in acht neemt, zal de eerste kennismaking vlotter verlopen.

  • Ontzeg honden en katten die al in uw gezin leven tijdens de eerste dagen hun privileges niet, maar bevestig hen dat ze een eigen territorium hebben.

  • Houd de kitten apart zodat hij geleidelijk het huis kan verkennen en zich niet onder de meubelen kan verstoppen.

  • Veeg met een papieren zakdoekje wat afscheiding op van de wangen en het gezicht van uw kitten om zijn geur op te nemen en wrijf daarna met dit doekje op de onderkant van de muren en meubelen in de andere kamers. Zo kunnen de andere dieren in huis gewend raken aan de geur van de kitten.

Tot slot nog een laatste tip. Vergeet niet dat een kitten makkelijk onthoudt wat u hem op jonge leeftijd aanleert of toelaat. Als u niet wilt dat uw kat op volwassen leeftijd bij u komt slapen, laat hem dan als kitten niet toe in uw slaapkamer.

Weersta tijdens de eerste nacht aan de drang om uw kitten dicht bij u te nemen, zelfs als hij miauwt. Na enkele nachten zal uw huisgenootje er al helemaal aan gewend zijn dat hij ‘s nachts alleen is.

 

BRONNEN
Bradshaw, J. (2013). La vie secrète des chats. Amsterdam: Uitgeverij Nieuw Amsterdam.
Flament, B. (2008). Guide du chat. (2ème tirage). Bruxelles : Royal Canin Belux N.V.
Turner, C.D. (2000). The Domestic Cat: the biology of its behaviour. (2ème tirage). Cambridge: Cambridge University Press.
Royal Canin. (2001). Encyclopédie du chat. Paris : Aniwa SA.
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen