De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Hoe kan u uw kat voeden na een operatie?

Hoe kan u uw kat voeden na een operatie?

De voeding van uw kat is een van de belangrijkste manieren om hem/haar goed op weg naar herstel te helpen. Ontdek hier precies hoe en wat u uw kat moet geven na een operatie om de gezondheid te ondersteunen.

Als uw kat onlangs een operatie heeft ondergaan, is het belangrijk om op de juiste manier voor hem/haar te zorgen, zodat uw kat de beste kansen heeft om snel en effectief te herstellen.

Een operatie kan heel zwaar zijn voor uw kat, zowel lichamelijk als geestelijk. Zijn/haar lichaam zal hard werken om zijn kracht te behouden en te herstellen, dus de voeding die u uw kat geeft - en hoe u hem/haar voedt - is cruciaal.

kat eet met een halskraag

Hoe moet ik mijn kat voeden na een operatie?

Het is onwaarschijnlijk dat het lichaam en het spijsverteringskanaal van uw kat dezelfde hoeveelheid voedsel aankunnen als voor de operatie. De spijsvertering en juiste opname van voedingsstoffen uit voedsel vergt veel “arbeid” van het spijsverteringssysteem van uw kat en deze energie kan elders worden gericht om het genezingsproces te versnellen.

Daarom moet u uw kat ongeveer twee uur na thuiskomst van de operatie de helft van hun normale hoeveelheid voedsel en water aanbieden. Veel katten eten niets nadat ze geopereerd zijn, dus wees niet gealarmeerd; de volgende dag kunt u ze gewoon de normale portiegrootte aanbieden om te zien of hun eetlust is verbeterd.

Als uw kat braakt na het eten op dezelfde dag als de operatie, vraag dan uw dierenarts om de beste manier aan te raden om uw kat geleidelijk terug te brengen naar het normale voedingsschema.

Uw kat moet mogelijk een beschermende kraag dragen om te voorkomen dat hij likt of krabt aan de wonde; zorg ervoor dat dit niet hinderlijk is bij het eten en drinken en als dat wel zo is, verwijder de kraag dan tijdens de maaltijden. Afhankelijk van het type operatie dat uw kat heeft ondergaan, kan hij/haar hulp bij het voeden door een voedingssonde nodig hebben. Als dit het geval is, praat dan met uw dierenarts over de beste manier om dit te doen; u moet mogelijk natter voedsel gebruiken en uw kat kleinere, frequentere maaltijden geven om onnodige druk op hun spijsvertering te voorkomen.

Wat moet ik mijn kat na de operatie te eten geven?

Uw dierenarts zou u kunnen aanraden om uw kat over te schakelen op een hersteldieet tijdens de herstelperiode van de operatie. Hersteldiëten zijn ontwikkeld om uw kat alle voedingsstoffen te geven die hij/zij nodig heeft om weer volledig gezond te worden, waarbij de belasting spijsvertering wordt geminimaliseerd. Deze voedingsmiddelen hebben grotere hoeveelheden eiwit, vet en calorieën, waardoor het energierijk voedsel is. Dit betekent dat uw kat kleinere porties kan eten en toch alles krijgt wat hij nodig heeft. Het eiwit in het hersteldieet helpt bij de groei en het opnieuw opbouwen van cellen en moet goed verteerbaar zijn, zodat het gemakkelijk te absorberen is. Veel katten verliezen vaak hun eetlust na de operatie, dus elke herstelvoeding moet smakelijk en verteerbaar zijn voor uw kat, met een brokjes of stukjes in de juiste vorm,  om hem/haar aan te moedigen om te eten.

Wanneer moet ik mijn kat terug naar de dierenarts brengen na een operatie?

Met de juiste zorg en voeding, zal uw kat hopelijk snel weer volledig gezond zijn na de operatie. Als u echter een van deze symptomen opmerkt, is het van essentieel belang dat u terug naar de dierenarts gaat:

  • Bloedingen, braken of diarree
  • Consistent verlies van eetlust of waterinname
  • Depressie, zwakte of lethargie
  • Rillen en een verandering van de lichaamstemperatuur
  • Onstandvastigheid op hun voeten
  • Moeizame of pijnlijke ademhaling

Als u na een operatie extra op uw kat let, is de kans groter dat hij/zij sneller herstelt en sneller naar hun normale zelf terugkeren. Als u niet zeker weet hoe u het best voor uw kat kunt zorgen, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen