De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Wat maakt een kat zijn spijsverteringssysteem gezond?

Wat maakt een kat zijn spijsverteringssysteem gezond?

Elk deel van het spijsverteringsstelsel van uw kat helpt voedingsstoffen te absorberen die essentieel zijn voor zijn algehele gezondheid en welzijn - dus wat maakt hun systeem gezond en hoe kunt u helpen?

Het spijsverteringsstelsel van uw kat speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van de gezondheid van hun hele lichaam. Maar wat maakt deze organen gezond?

Hoe het spijsverteringssysteem van uw kat werkt

Het spijsverteringskanaal van uw kat is verantwoordelijk voor het verteren van voedsel en het opnemen van de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Het maagdarmkanaal is de thuisbasis van microflora, ook bekend als “nuttige” bacteriën, die bijdragen aan de spijsvertering door in balans te blijven met uw kat en de verwerking van voedsel en voedingsstoffen te ondersteunen. Het spijsverteringsstelsel omvat ook een dichte populatie van cellen van het immuunsysteem, wat betekent dat het maagdarmkanaal van uw kat een van de eerste plaatsen is waarop een immuunrespons optreedt.

Het spijsverteringsstelsel van een kat kan echter veel gevoeliger zijn dan dat van een mens. Deze organen vertegenwoordigen ongeveer 3% van het totale lichaamsgewicht van uw kat, waarbij voedsel tussen de 12 en 24 uur nodig heeft om door hun darm te bewegen; bij mensen is dit 11% en maximaal vijf dagen.

Het resultaat is dat uw kat gevoelig is voor plotselinge veranderingen in hun voeding en elke variatie kan maagklachten veroorzaken. Ze hebben ook de neiging om vaker te eten, maar nuttigen kleinere maaltijden dan een mens. Een kat zal de voederbak 10 tot 16 keer per dag bezoeken, een beetje eten en dit vervolgens verwerken in het spijsverteringsstelsel.

kat wordt onderzocht

De impact van voeding op het spijsverteringsstelsel van uw kat

Een gezond spijsverteringsstelsel bij uw kat absorbeert op effectieve wijze alles wat uw kat nodig heeft om zijn gezondheid te behouden. Hun dieet draagt ​​daarom rechtstreeks bij aan de gezondheid van het spijsverteringsstelsel en hun hele lichaam.

In tegenstelling tot andere zoogdieren, zijn katten niet in staat om bepaalde voedingsstoffen in hun lichaam te synthetiseren die nodig zijn voor een effectieve werking. Dit omvat taurine - gevonden in eiwitten - bepaalde vetzuren, vitamine D en vitamine A. De voeding van uw kat moet deze essentiële componenten bevatten om hun algehele welzijn en gezondheid te ondersteunen.

Katten hebben een hoge eiwitbehoefte - groter dan die van een hond en tweemaal zo groot als die van een mens - dat wordt gebruikt om cellen in hun lichaam te regenereren, inclusief hun klauwen, antilichamen en vacht (die voor 95% uit eiwit bestaat). Dit eiwit bevat 11 essentiële aminozuren, zoals taurine, die een kat effectief moet laten functioneren. Als ze dit niet binnenkrijgen kunnen ze degeneratie van hun netvlies en hartproblemen krijgen.

Vet is een energierijk deel van de voeding van uw kat dat kan bijdragen aan de algehele gezondheid en de gezondheid van hun spijsverteringsstelsel. Uw kat heeft bijvoorbeeld specifieke vetzuren nodig om zijn/haar huidcellen aan te vullen en zijn/haar effectieve barrière te behouden. Het vet in hun voeding moet echter zorgvuldig worden uitgebalanceerd - teveel kan leiden tot obesitas en verergert hun spijsverteringskanaal, wat resulteert in diarree.

Vezels, zowel onoplosbare als oplosbare vezels, zijn een van de belangrijkste componenten in het voedingspatroon van uw kat, ze helpen de gezondheid van de darmen te ondersteunen. Onoplosbare vezels bevorderen de regelmatige darmperistaltiek en verhogen de massa van de ontlasting; oplosbare vezels werken als een “geleermiddel” dat de maagstroom kan vertragen. Gefabriceerde evenwichtige voeding heeft de juiste balans van deze vezels om een ​​goede gastro-intestinale gezondheid te behouden.

Pro- en prebiotica zijn andere belangrijke elementen in de kattenvoeding, om ervoor te zorgen dat hun spijsverteringssysteem gezond is en in staat om de voedingsstoffen te absorberen die het lichaam nodig heeft. Deze stimuleren de ontwikkeling van “goede” darmbacteriën die bijdragen aan de spijsvertering van uw kat, hetzij door een niet-verteerbaar “platform”' te bieden waarop de bacteriën kunnen groeien, of door er voedingsstoffen en micro-organismen in te verwerken die de bestaande microflora in uw kat zijn/haar spijsverteringsstelsel positief beïnvloeden.

De spijsvertering van uw kat is een gevoelig en ingewikkeld systeem dat de juiste zorg nodig heeft om gezond en effectief te blijven. Als u niet zeker weet wat de beste manier is om het spijsverteringsvermogen van uw kat te ondersteunen, neem dan contact op met uw dierenarts, deze zal u met plezier adviseren.

De meningen van onze klanten
4/5
2 mening
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen