De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Wat zijn veelvoorkomende spijsverteringsproblemen bij katten?

Wat zijn veelvoorkomende spijsverteringsproblemen bij katten?

Van ontsteking tot parasieten, hier kan u meer lezen over de meest voorkomende problemen met de spijsvertering waar uw kat last van kan hebben en op welke symptomen u moet letten.

Het spijsverteringssysteem van een kat is fijngevoelig afgestemd, met de juiste hoeveelheid bacteriën om het goed te laten functioneren. Veranderingen in voeding, overmatige verzorging of bredere, systemische ziekten kunnen dit evenwicht verstoren en gemeenschappelijke - en behandelbare - spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van spijsverteringsproblemen bij katten?

Er zijn verschillende symptomen waar u op moet letten als u denkt dat uw kat een spijsverteringsprobleem kan hebben:

  • Moeite met slikken
  • Oprispingen of braken
  • Slechte adem
  • Diarree of obstipatie
  • Tegenzin om te eten of moeite om te eten

Als u een van deze symptomen bij uw kat ontdekt, is het belangrijk om uw dierenarts zo snel mogelijk te consulteren, zodat deze de oorzaak en mogelijke behandeling kan identificeren.

Parasieten en de spijsvertering van uw kat

Een parasitaire besmetting is een van de meest voorkomende problemen met de spijsvertering waar katten last van kunnen hebben. Deze microscopische parasieten kunnen ernstige diarree veroorzaken, wat leidt tot uitdroging en uiteindelijk gewichtsverlies.

Er zijn twee soorten parasieten: giardia, die leven op de binnenkant van de dunne darm van uw kat, en coccidia, die ze tegelijkertijd met hun prooi kunnen inslikken als ze buiten jagen. De laatste is ook een soort parasiet die kan worden overgedragen op mensen.

Uw dierenarts zal waarschijnlijk medicijnen voorschrijven voor deze plaag, die de symptomen van uw kat zal verlichten.

kat liggen

Uw kat en haarballen

Haarballen kunnen een algemeen probleem vormen bij de spijsvertering van katten, met name bij katten die binnenshuis leven of een sedentaire levensstijl hebben, aangezien het zichzelf wassen een van hun hoofdactiviteiten is.

Haarballen vormen zich wanneer losse of dode haren worden ingeslikt als de kat zich aan het wassen is en zetten zich vast in in het spijsverteringskanaal. Normaal gesproken wordt haar dat via het wassen is ingeslikt, uit het lichaam verwijderd in de ontlasting van uw kat, maar als er overtollig haar is, kan het lichaam van de kat dit niet goed verteren en vormt er een haarbal.

Als uw kat last heeft van haarballen, zult u merken dat ze moeite hebben om te slikken of te eten en uiteindelijk haarballen uitbraken. U kunt dit helpen oplossen door overtollig haar te verwijderen door uw kat te borstelen en hem/haar voeding te geven dat de juiste mix van vezels heeft; dit kan helpen om haarballen uiteen te halen, zodat ze gemakkelijker kunnen worden gepasseerd door het spijsverteringssysteem.

Inflammatoire ziekten bij uw kat

Als een of meerdere organen in het spijsverteringskanaal van uw kat ontstoken raken, zullen ze spijsverteringsongemakken ervaren omdat het voedsel hun systeem irriteert.

Drie spijsverteringsorganen - de lever, de alvleesklier en de dunne darm - bevinden zich heel dicht bij elkaar in het lichaam van uw kat, wat betekent dat ontstekingen zich gemakkelijk kunnen verspreiden via bacteriën in de dunne darm. Dit kan leiden tot een aandoening genaamd feline triaditis, waarbij alle drie deze spijsverteringsorganen tegelijkertijd ontstoken zijn.

Als uw kat aan deze aandoening lijdt, vertoont hij/zij symptomen die erg lijken op de ontsteking van één orgaan; chronisch braken en diarree, gewichtsverlies en misschien een hongerige eetlust omdat uw kat probeert de voedingsstoffen binnen te krijgen die hij/zij nodig heeft, die verloren gaan.

Deze aandoening is behandelbaar en uw dierenarts zal proberen om een ​​andere oorzaak van het spijsverteringsprobleem uit te sluiten, zoals parasieten, voordat hij/zij medicijnen voor uw kat voorschrijft.

Spijsverteringsproblemen kunnen onaangenaam en onplezierig zijn voor zowel u als uw kat, dus zorg ervoor dat u uw dierenarts consulteert vanaf het eerste teken van problemen, zodat u kunt zorgen dat u uw huisdier de best mogelijke zorg geeft.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen