Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Het jachtinstinct bij de kat

Als je eigenaar bent van een kat, dan ken je wellicht het volgende scenario. Je opent op een nuchtere maag nietsvermoedend de terrasdeur om vervolgens een wansmakelijke ontdekking te doen. Kat-lief heeft een cadeautje afgeleverd aan de achterdeur onder de vorm van een dode muis of vogel.

Vergewis je ervan dat het gedrag van jouw kat heel normaal is. Katten zijn immers jagers in hart en nieren.

Zelfs de rustigste kat kan zijn baasje behoorlijk versteld doen staan wanneer zijn jachtinstinct naar boven komt. Je kan op dat moment maar hopen dat de kat een speeltje in het vizier heeft en niet jouw bewegende tenen!

 

het jachtinstinct van de kat onder de loep

Natuurlijk gedrag

De huiskat zoals we die vandaag de dag kennen, rekent steevast op zijn dagelijkse dosis voeding uit een zak of pakje dat hij van ver herkent. Katten hoeven al lang niet meer zelf voor hun voedsel te zorgen.

Ooit was dat anders en stond ‘niet jagen’ gelijk aan ‘geen voedsel’. Katten zijn dan ook aangepast aan een leven als jager. Omwille van het domesticatieproces is de natuurlijke neiging tot jagen wat afgezwakt.

Niettemin is de instinctieve drang om een prooi te vangen nog steeds prominent aanwezig. Een instinct van duizenden jaren oud wordt immers niet zomaar uitgewist.

Naast het instinct is er ook een aangeleerde component die bepaalt of de kat al dan niet een topjager wordt. En daar heeft mama poes alles mee te maken. De moeder geeft haar jagerstalenten immers door aan haar kroost. Hoe beter de jachtvaardigheden van de moeder, hoe groter de kans dat ook de kittens later goede jagers zullen worden.

Wat houdt het jachtinstinct bij de kat precies in? Schuilt er in onze huiskat nog steeds een meedogenloze moordmachine of is dit gedrag langzaam uitgestorven?

 

Een gunstige anatomie

Miljoenen jaren geleden waren de primitieve katachtigen reeds aangepast aan een eenzaam, maar succesvol bestaan als jagende carnivoor. Wanneer we de anatomie van de kat even van dichterbij bekijken, verbaast het niet dat deze dieren excellente jagers zijn:

  • De kat beschikt over zeer soepele gewrichten en een flexibel skelet. De poten bijvoorbeeld, kunnen een volledige rotatie maken zonder dat er een risico is op ontwrichting. Het dier kan zich in allerlei bochten wringen en snel bewegen op korte tijd.
  • Een achterlichaam dat sterker ontwikkeld is dan de voorste ledematen, zorgt ervoor dat het dier steeds klaar is om zich met grote kracht af te duwen.
  • Met datzelfde sterk ontwikkelde achterlichaam kan de kat over lange afstand sprinten met als doel zijn prooi te vangen. Ook hoog springen vormt geen probleem. Zo is er vaak geen ontkomen aan voor dat schattige vogeltje dat op die hoge muur zit in de tuin!
  • Ook bomen zijn voor vogels dikwijls geen geschikte schuilplaats om aan een aanval van een kat te ontkomen. Katten hebben immers indrukwekkende klauwen waarmee in bomen klimmen een koud kunstje wordt. Terug naar beneden komen is weer een ander en vaak minder succesvol verhaal!
  • De intrekbaarheid van de nagels voorkomt dat deze slijtage vertonen. Op het moment dat hij springt, komen de klauwen van de kat tevoorschijn. De arme prooi wordt dus geconfronteerd met kleine, maar uitermate scherpe wapens. Bovendien vormen de beschermende kussentjes een ideale geluidsdemper om de prooi in alle stilte te besluipen.
  • Net als bij mensen beschikken de ogen van katten over twee soorten cellen: kegeltjes (kleuren zien bij helder licht) en staafjes (zwart-wit zien bij weinig licht). De ogen van katten hebben veel meer staafjes dan die van mensen, waardoor ze beter kunnen zien bij weinig licht. Ideaal om een nietsvermoedende prooi in het schemerduister te verrassen!
  • De sterke kaakspieren en scherpe tanden van een kat lenen zich er perfect toe om dat lekkere hapje een kopje kleiner te maken en bij voorkeur te verorberen.
  • De snorharen hebben veel meer functies dan je zou vermoeden. Een daarvan is het betasten van de prooi. Zo verzekert de kat zich ervan dat de prooi wel degelijk dood is vooraleer hem los te laten en te riskeren dat zijn avondmaal in de struiken vlucht.
  • Tot slot beschikken katten over een zeer goed ontwikkeld gehoor. Het aantal vibraties dat zij kunnen waarnemen ligt veel hoger dan bij de mens. Een prooi kan daarom zelden onopgemerkt door het struikgewas huppelen.

 

Weetjes en tips

  • Heeft u zich ooit al afgevraagd waarom katten verspreid over de dag kleine beetjes eten? De reden hiervoor is dat katten het meest gebaat zijn bij een constante toevoer van eiwitten. Op die manier hebben ze steeds energie voor een stevige jachtsessie. Na zo’n avontuur slapen ze weer enkele uren om hun energiereserves op te bouwen.
  • Bij binnenkatten is het sterk aangewezen om het natuurlijke jachtinstinct te stimuleren. Dit doe je door voldoende speeltjes te voorzien en dagelijks even tijd vrij te maken om met de kat te spelen. Laat hem jagen op een speeltje en laat het hem af en toe ook vangen om frustratie te vermijden.
  • Slechts één van de tien jachtsessies eindigt in een succesvolle vangst. Vraag je niet langer af waarom jouw kat al uren buiten is en nergens te bespeuren valt. Hij heeft wellicht nog geen prooi kunnen vangen en maakt er zijn missie van om dit alsnog te verwezenlijken. Wie weet zit er ook een cadeautje in voor jou?
  • Katten eten hun prooi enkel op wanneer ze honger hebben op het moment van de vangst. Dat is meteen ook de reden waarom de muis aan jouw achterdeur vaak nog heelhuids wordt afgeleverd!

 

 

 Ontdek nu Royal Canin voor uw kat bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts in uw buurt.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen