De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Hoeveel lichaamsbeweging heeft mijn hond nodig?

Hoeveel lichaamsbeweging heeft mijn hond nodig?

De duur en het type lichaamsbeweging hangen hoofdzakelijk af van het temperament van de hond, hoewel sommige rassen actiever lijken te zijn dan andere. Als algemene regel kunt u wel stellen dat elke hond regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft om zijn levenskwaliteit en levensverwachting te verbeteren. Het is essentieel om de activiteit van uw hond aan te passen aan zijn vermogens. Houd daarbij rekening met zijn voorkeuren, en raadpleeg in geval van twijfel zeker een dierenarts, die u tips kan geven over de duur en de verschillende types activiteiten.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

Welke lichaamsbeweging kies ik voor mijn hond?

Het temperament van het dier zal de bepalende factor zijn in de keuze en de duur van de lichaamsbeweging. Honden krijgen door hun domesticatie veel minder lichaamsbeweging dan in het wild, maar met een beetje enthousiasme kunt u uw viervoetige vriend ongetwijfeld overtuigen om een of andere activiteit te doen. Beweging is essentieel voor de hond, maar daarnaast is ook aangetoond dat dit moment van samenzijn tussen een dier en zijn eigenaar ook een positieve invloed heeft op de gemoedstoestand van de eigenaar.

  • Factoren die een invloed hebben op de lichaamsbeweging van het dier
  • Het temperament van het dier
  • Zijn grootte en zijn ras: grote honden hebben meer behoefte aan beweging, ook al kunt u zich misschien gemakkelijker een Jack Russell in beweging voorstellen
  • Zijn leeftijd: naarmate een hond ouder wordt, zal hij minder actief worden. Toch is het belangrijk voor zijn gezondheid en zijn gemoedstoestand dat hij een zeker bewegingsniveau behoudt. Bij pups is het dan weer belangrijk om té intensieve of té langdurige lichaamsbeweging te vermijden om zijn groei niet te verstoren. Stel gerust al uw vragen aan uw dierenarts.
  • Ook zijn gezondheid zal een sterke invloed hebben op zijn activiteitsniveau en het type lichaamsbeweging.

De voordelen van lichaamsbeweging voor uw hond.

Lichaamsbeweging heeft een invloed op zowel het lichaam als de geest van uw huisdier. Laat uw dier kennismaken met verschillende soorten activiteiten afhankelijk van zijn mogelijkheden, om hem de kans te geven te ontdekken wat hij het leukst vindt en wat hij minder fijn vindt. Net als wij hebben honden er behoefte aan om hun overtollige energie kwijt te raken die ze tijdens de dag hebben opgehoopt. Lichaamsbeweging is daar de ideale manier voor. Fysieke activiteit biedt uw hond ook de kans om in contact te komen met andere honden, andere mensen en de natuur, wat zijn sociale capaciteiten ten goede komt en onontbeerlijk is voor zijn welzijn.

Enkele voorzorgsmaatregelen

Brachycefale rassen (Boxer, Buldog, Mopshond,…) hebben sneller last van te zware inspanningen omdat ze door hun morfologie sneller in ademnood komen. Het is dan ook essentieel om het type en de duur van de activiteit aan te passen aan de hond. Andere rassen, en dan vooral de grote rassen (Duitse Dog, Duitse Herder, Labrador,...), hebben gemakkelijk last van gewrichtspijn. In dat geval is het belangrijk hen niet te laten springen en ook plotselinge bewegingen te vermijden om de gewrichten niet te veel te belasten.

Wist u dat?

  • Beweging essentieel is voor de mentale en fysieke gezondheid van uw huisdier
  • Het type activiteit waar uw hond het meest van zal genieten, in grote mate af hangt van de persoonlijkheid van uw hond
  • U een bewegingstekort kunt voorkomen door zijn activiteit te stimuleren

Raadpleeg uw dierenarts voor meer informatie.

QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

De meningen van onze klanten
4/5
5 mening
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen