De dagen worden korter en het kwik daalt. De winter nadert. Hoog tijd om uw hond voor te bereiden op het koudste seizoen.
Het is niet omdat honden een vacht hebben, dat ze daarom steeds tegen de kou beschermd zijn. Onderstaande tips zullen u en uw hond helpen om de winter op een veilige manier door te komen.
Wist u dat?
Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!
Sommige honden hebben gevoelige zoolkussens, waarbij het aangeraden kan zijn deze extra te beschermen tegen kloven in de winter, voornamelijk wanneer het sneeuwt. Voor de wandeling kunnen de zoolkussentjes ingewreven worden met vaselinevaseline of een speciale ‘potenwax’ voor honden. Na de wandeling moeten de pootjes steeds goed drooggewreven worden. Het kan ook helpen om de haren tussen de tenen bij te knippen, zodat zich daar minder vocht en sneeuw unnenkunnen ophopen.
De zoolkussentjes kunnen ook beschermd worden met speciale hondenschoenen. Deze zijn vooral nuttig voor honden die zeer lange afstanden moeten afleggen in de sneeuw of op met zout bestrooide ondergrond. Het is heel belangrijk dat hondenschoenen comfortabel zitten, goed aansluiten en geen schuurletsels veroorzaken.
Houd de energie- en wateropname in het oog
Als de omgevingstemperatuur lager is dan de lichaamstemperatuur van de hond, dan heeft deze extra energie nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. De energie die bij de stofwisseling vrijkomt, wordt niet alleen gebruikt voor de bouw van allerlei cellen en stoffen in het lichaam, maar ook voor het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Honden die altijd binnenshuis worden gehoudengehouden, zullen minder energie gebruiken voor warmteproductie dan honden die dag en nacht buiten leven. In huis is de temperatuur rond de 20°C terwijl het buiten in de winter meestal onder de 5°C is. Als uw hond altijd of grotendeels buiten leeft, zalhij bij koude temperaturen in de winter meer energie nodig hebben om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Houd daarom steeds het lichaamsgewicht in het oog, en verhoog indien nodig de dagelijkse energieopname.
Zorg er ook voor dat uw hond voldoende drinkt. Honden drinken niet graag water dat te koud is. Als de drinkbak van uw hond buiten staat, is het heel belangrijk om te koud water meerdere keren per dag te vervangen door lauw water. Ook natvoeding kan helpen om de dagelijkse vochtopname te bevorderen.
Een jasje? Enkel als het nodig is.
Een hondenjasjekan nuttig zijn, maar onthoud dat uw hond geen pop is. Honden vinden het niet altijd fijn om aangekleed te worden en soms is de jas te warm. Voor een korte wandeling zal uw hond zelden een jasje nodig hebben. Dit geldt ook voor honden die veel beweging krijgen buiten:: zij zullen hun lichaamstemperatuur op peil houden metde warmte die ze zelf produceren. Jasjes kunnen wel nuttig zijn voor honden die lange tijd buiten zitten en weinig bewegen of om uw hond te beschermen tegen de regen. Pas wel altijd op als u uw hond alleen laat met een jasje aan. Hij kan zichzelf in gevaar brengen als hij zich uit de jas probeert te wurmen, met verstikkingsgevaar tot gevolg.
Wrijf uw hond goed droog
Net als wijwij zijn honden extra vatbaar voor de koude als hun vacht nat is. Wrijf uw hond daarom steeds goed droog met een propere handdoek en houd hem in beweging zolang hij buiten is. Als u de haardroger gebruikt, pas dan op dat u de huid van uw hondniet verbrandt.
Val op in het donker
In de winter is het ’s avonds vroeg donker. Het is heel belangrijk om aan de zichtbaarheid van u en uw hond te denken als u gaat wandelen. Speciale reflecterende jasjes en halsbanden helpen uw hondom op te vallen in het donker.
Pas op met antivries
Antivries is zeer giftiggiftig voor honden, maar toch zijn eveel honden dol op zijn zoete smaak. Kijk daarom extra uit als u met antivries werkt. Bewaar antivries buiten het bereik van uw hond en veeg alles schoon als u morst. Contacteer steeds uw dierenarts als uw hond antivries heeft opgelikt.
Pas op met chocolade
Tijdens de feestdagen, zoals Sinterklaas en Kerst, is chocolade meestal niet ver te zoeken. Chocolade is giftig voor honden door de stof theobromine die het bevat. Honden lusten wel graag chocolade, laat daarom nooit chocolade rondslingeren! Tekenen die kunnen wijzen op een vergiftiging zijn overgeven, diarree, rusteloosheid, hartritmestoornissen, zenuwsymptomen, toevallen, ... Contacteer steeds uw dierenarts als uw hond chocolade heeft gegeten.
WIST U DAT…
Honden antivries en chocolade lekker vinden, maar dit zeer schadelijk is voor hun gezondheid?
Uw hond last kan hebben van kloven in de zoolkussentjes en u deze daarom best beschermt tegen de koude?
Er reflecterende halsbanden en jasjes bestaan waarmee uw hond goed opvalt in het donker?