De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Tips voor uw kat in de winter

Tips voor uw kat in de winter

De dagen worden korter en het kwik daalt. De winter nadert. Hoog tijd om uw kat voor te bereiden op het koudste seizoen. Het is niet omdat katten een vacht hebben, dat ze daarom steeds tegen de kou beschermd zijn. Onderstaande tips zullen u en uw kat helpen om de winter op een veilige manier door te komen.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

  1. Bescherm de zoolkussens

Sommige katten hebben gevoelige zoolkussens, waarbij het aangeraden kan zijn deze extra te beschermen tegen kloven in de winter, voornamelijk wanneer het sneeuwt. Voor het buiten laten kunnen de zoolkussentjes ingewreven worden met vaseline of een speciale ‘potenwax’ voor katten. Bij het binnenkomen moeten de pootjes steeds goed drooggewreven worden.

  1. Houd de energie- en wateropname in het oog

Als de omgevingstemperatuur lager is dan de lichaamstemperatuur van de kat, dan heeft deze extra energie nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. De energie die bij de stofwisseling vrijkomt, wordt niet alleen gebruikt voor de bouw van allerlei cellen en stoffen in het lichaam, maar ook voor het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Binnenlevende katten zullen minder energie gebruiken voor hun warmteproductie dan katten die dag en nacht buiten leven. In huis is de temperatuur rond de 20°C terwijl het buiten in de winter meestal onder de 5°C is. Als uw kat altijd of grotendeels buiten leeft, zal hij bij koude temperaturen in de winter meer energie nodig hebben om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Houd daarom steeds het lichaamsgewicht in het oog, en verhoog de dagelijkse energieopname indien nodig.

Zorg er ook voor dat uw kat voldoende drinkt. Katten drinken niet graag water dat te koud is. Als de drinkbak van uw kat buiten staat, is het heel belangrijk om te koud of bevroren water meerdere keren per dag te vervangen door lauw water. Ook natvoeding kan helpen om de dagelijkse vochtopname te bevorderen.

  1. Houd uw kat droog

Net als wij zijn katten extra vatbaar voor de koude als hun vacht nat is. Zorg voor voldoende schuilplaats tegen wind en koude als uw kat vaak buiten zit en wrijf uw kat goed droog als de vacht nat is.

  1. Val op in het donker

In de winter is het ’s avonds vroeg donker. Het is heel belangrijk om aan de zichtbaarheid van u en uw kat te denken als deze vaak op wandel gaat. Speciale reflecterende halsbanden kunnen uw kat helpen om op te vallen in het donker.

  1. Pas op met antivries

Antivries is zeer giftig voor katten, maar toch zijn veel katten dol op zijn zoete smaak. Kijk daarom extra uit als u met antivries werkt. Bewaar antivries buiten het bereik van uw kat en veeg alles schoon als u morst. Contacteer steeds uw dierenarts als uw kat antivries heeft opgelikt.

  1. Pas op als u met de auto vertrekt

Als het koud is of regent, schuilen katten graag onder de auto of op de autoband. Controleer dus steeds of de kust veilig is voor u de auto start.

 

WIST U DAT…

  • Katten antivries en chocolade lekker vinden, maar dit zeer schadelijk is voor hun gezondheid?

  • Uw kat last kan hebben van kloven in de zoolkussentjes en u deze daarom best beschermt tegen de koude?

  • Er reflecterende halsbanden bestaan waarmee uw kat goed opvalt in het donker?

QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen