De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

De populairste kattenrassen

De populairste kattenrassen

Tegenwoordig zijn er meer dan 40 verschillende rassen erkend door verschillende kattenverenigingen. Het uitgebreide aantal rassen over de hele wereld is niet alleen synoniem voor fysieke diversiteit, maar duidt eveneens op een verscheidenheid in het gedrag en karakter. De kat heeft al sinds mensenheugenis banden met de mens, maar toch is de stamboom pas aan het einde van de negentiende eeuw ontstaan. Vandaag zijn raskatten razend populair en wij zetten de populairste rassen voor u op een rijtje.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 50 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

De populairste kattenrassen

De populairste kattenrassen in 2016 volgens de Cat Fanciers’ Association (CFA)

 1. Exotic Shorthair

 2. Ragdoll

 3. Britse Korthaar

 4. Pers

 5. Maine Coon

 6. American Shorthair

 7. Scottisch Fold

 8. Sphynx

 9. Abessijn

 10. Devon Rex

Elk ras zijn karakter

De Exotic Shorthair, een pluizig brutaaltje met een langdurige puberteit. Het is een vreedzame sociale kat. Hij is gemakkelijk in de omgang, maar verdraagt het niet om alleen te zijn.

De Ragdoll, groot en zacht, als een lappenpop. Zijn persoonlijkheid ligt tussen die van de Pers en de Siamees. Kalm en evenwichtig. Hij is speels en goed gezelschap voor kinderen, maar hij houdt ook van vrede en rust.

De Britse Korthaar, een charmante knuffelbeer. Hij is geduldig en evenwichtig en past zich net zo goed aan in de stad als op het platteland. Hij is heel aanhankelijk, maar niet opdringerig.

De Pers, voluptueus en vorstelijk. Een vreedzame, rustige, nuchtere en huiselijke kat die zich erg goed thuis voelt in een appartement. Hij is erg gehecht aan zijn baas, kan goed overweg met andere katten, honden en kinderen, maar stelt zich wantrouwig op tegenover vreemden.

De Maine Coon, een zachte reus. Volgens de legende zou de Maine Coon het resultaat zijn van de liefde tussen een wilde kat en een wasbeer. Een kruising die genetisch onmogelijk is, maar die is ingegeven door het feit dat de vacht en de staart van deze kat aan een wasbeer doen denken. Hij straalt een rustige kracht uit en is een weliswaar dominante, maar niet agressieve kat. Hij heeft ruimte nodig. Een grote tuin is beter geschikt dan een appartement.

De American Shorthair, onverstoorbaar en een uitstekende jager. Hij is de Amerikaanse tegenhanger van de Britse Korthaar en de Europese Korthaar. Een evenwichtige kat die verknocht is aan zijn baasje. Een echte buitenkat, die zich een geducht jager toont. Toch is het leven op een appartement ook geen probleem voor hem.

De Scottisch Fold, een lijvige rolronde poes met kleine naar voren gevouwen oren. Deze vredelievende kat is sociaal met soortgenoten en honden. Hij houdt van het gezinsleven en is een uitstekende jager. De karakteristieke gevouwen oren worden pas na 3-4 weken zichtbaar en de graad van omvouwen pas na 5-6 weken.

De Sphynx, fascinerend en speels. Deze schijnbaar “haarloze” kat is levendig, speels en onafhankelijk. Hij laat zich graag verwennen. Het leven in een appartement bevalt hem uitstekend, doordat hij gevoelig is voor koude, warmte en vochtigheid.

De Abessijn, elegant met goudgespikkelde ogen. De Abessijn is een zeer actieve extraverte en speelse kat. Deze atleet heeft ruimte nodig en jaagt graag. De oorspronkelijke vachtvariëteit is de wildkleur, maar momenteel bestaat de Abessijn ook in de kleuren blauw, sorrel, fawn, rood en zilver.

De Devon Rex, een grappig creatuurmet een schapenvacht en vleermuisoren. Een levendige, speelse en acrobatische kat. Deze aanhankelijke gevoelige kat is met zijn zachte, bescheiden stemgeluid een aangenaam kameraadje. De vacht is pas op zes maanden volledig ontwikkeld en hij verhaart praktisch niet. Wel transpireert hij langs de huid en produceren zijn oren veel oorsmeer.

WIST U DAT...

 • De Exotic Shorthair al twee jaar op rij het populairste ras is volgens de CFA-ranglijst en dit voordien de Pers was?

 • Er verschillende kattenverenigingen zijn die een verschillend aantal rassen erkennen, maar dat ze allemaal meer dan 40 rassen erkennen?

 • De Exotic Shorthair ontstaan is uit een kruising van de Amerikaanse Shorthair en de Pers, en daarom weleens de “kortharige Pers” genoemd wordt?

 

Referentie

Royal Canin, Encyclopedie van de kat, 2008

QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 50 Royaltypunten te winnen!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen