De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

De hond van nu is niet meer de wolf van toen.

De hond van nu is niet meer de wolf van toen.

De eerste hondachtigen leefden 50 miljoen jaar geleden en de eerste mensachtigen 3 miljoen jaar geleden. Uit DNA-onderzoek blijkt dat de hond die wij op de dag van vandaag kennen afstamt van de wolf, maar toch ook enkele belangrijke verschillen vertoont.

Het DNA van de wolf en de hond

Het DNA van de wolf en de hond heeft een  gelijkenissen van ongeveer 99,8%. Dit is vergelijkbaar met de gelijkenis tussen het DNA van de mens en de aap. In een recente studie is aangetoond dat de domesticatie van de hond ook enkele belangrijke wijzigingen in het DNA met zich mee heeft gebracht1. De wijzigingen zijn aangetoond in genen belangrijk voor de hersenfunctie, hetgeen een verklaring is voor de verandering in gedrag tussen de wolf en de hond. Onlangs is in een onderzoek aangetoond dat de hond in tegenstelling tot de wolf bepaalde communicatieve signalen van de mens kan ‘begrijpen’2.

In het experiment werd voedsel verstopt in verschillende containers. Wanneer de mens de juiste container aanwees of ernaar keek, was de hond in staat om meer voedsel te vinden dan de wolf. Andere belangrijke verschillen zijn aangetoond in genen met een sleutelrol in de vertering van koolhydraten en het vetmetabolisme. Het spijsverteringsstelsel van de hond heeft zich doorheen de jaren aangepast aan een koolhydraatrijk dieet. Honden kunnen granen bijgevolg zeer goed verteren zolang deze ‘bewerkt’ (ontsloten) zijn.

Elk ras heeft zijn karakteristieken en kenmerken

Momenteel zijn er 344 honderassen erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale). De hond heeft zich doorheen de jaren aangepast aan verschillende klimaten, culturen en geografische zones. Zo heeft bijvoorbeeld het ‘windhond’ type zich aangepast aan snelheid en overleven in woestijngebieden. Door selectief fokken is de verscheidenheid tussen de hondenrassen nog groter geworden. Elk hondenras heeft zijn specifieke kenmerken, gevoeligheden en behoefte. Zo zijn de vorm en grootte van de brokjes van Royal Canin aangepast aan de morfologie van het hoofd van de verschillende hondenrassen.

De evolutie van het gebit

Het gebit van de gedomesticeerde hond heeft zich aangepast van een carnivoor (vleeseter) dieet naar een omnivoor (alleseter) dieet. Het is dus niet zo dat rauw vlees per definitie een meer ‘natuurlijke’ voeding is voor honden. Bovendien kan het voeden van rauw vlees gevaarlijk zijn voor de gezondheid van zowel hond als mens. Rauw vlees is vaak besmet met parasieten en ziekteverwekkende bacteriën, zoals Salmonella3,4. De term ‘natuurlijk’ wordt ook soms verkeerd gebruikt. De officiële definitie van ’natuurlijke producten’ zijn producten waar geen chemisch gesynthetiseerde ingrediënten aan toegevoegd zijn, met uitzondering van sporenelementen, die op de ingrediëntenlijst vermeld moeten worden. Natuurlijke voeding zegt dus niets over het ondersteunen van de behoeften of het natuurlijk voedingsgedrag van de hond. What’s in a name?

Voeding om de gezonheid te ondersteunen

Voeding had vroeger als doel om energie te leveren en te overleven, maar op de dag van vandaag dient voeding ook om de gezondheid te ondersteunen. Jarenlang wetenschappelijk onderzoek heeft geleid tot een voeding van zeer hoge kwaliteit, waardoor ook de levensverwachting van onze huisdieren flink is gestegen. De voedingsstoffen in de  voeding van Royal Canin zijn perfect uitgebalanceerd, waardoor deze voeding voldoet aan de specifieke behoeften van elke hond. Er is aangetoond dat er in veel recepten voor huisbereide maaltijden en BARF voeding bepaalde voedingsstoffen tekort of in overmaat aanwezig zijn, hetgeen schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je hond.5

 

WIST U DAT...

  1. Dat de hond afstamt van de wolf?

  2. Dat de domesticatie van de hond gepaard is gegaan met talrijke veranderingen in gedrag, morfologie en spijsvertering?

  3. Dat de hond van nu andere behoeften heeft dan de wolf van toen?

  4. Dat een optimale voeding aangepast is aan de specifieke behoeften van de hedendaagse hond?

 

Referenties

  1. Axelsson E, Ratnakumar A, Arendt M-L, et al. The genomic signature of dog domestication reveals adaptation to a starch-rich diet. Nature. 2013;495:360-365.

  2. Hare B, Brown M, Williamson C, Tomasello M. The domestication of social cognition in dogs. Science (80- ). 2002;298.

  3. Finley R, Reid-Smith R, Ribble C, Popa M, Vandermeer M, Aramini J. The occurence and antimicrobial susceptibility of salmonellae isolated from commercially available canine raw food diets in three canadian cities. Zoonoses Public Health. 2008;55:462-469.

  4. Freeman LM, Chandler ML, Hamper B a. Current knowledge about the risk and benefits of raw meat-based diets for dogs and cats. Javma.

  5. Dillitzer N, Becker N, Kienzle E. Intake of minerals, trace elements and vitamins in bone and raw food rations in adult dogs. 2017.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen