De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Tips voor de thuiskomst van uw pup

Gun uw pup de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Gemiddeld heeft hij voor deze aanpassing twee dagen nodig. Met de volgende tips kunt u ervoor zorgen dat uw pup zich gemakkelijker aanpast aan zijn nieuwe thuis.

Zijn eigen plekje

De pup moet een eigen plekje hebben met een mand, deken en/of bench. Kies een rustige plaats in huis waar niet te veel mensen voorbijkomen en waar hij niet kan zien wie er aankomt en weggaat. Een pup van 3 maanden heeft zijn slaap nodig, dus zorg ervoor dat hij niet zomaar om het even wanneer wordt gestoord en opgepakt. Leg vast in welke kamers de pup wel en niet mag komen, en wees daar van bij het begin consequent in. En hoeveel hartzeer u ook hebt, geef de eerste nacht niet toe aan zijn gejank! Laat uw pup eraan wennen dat hij alleen moet slapen en leer hem dat blaffen en janken niet beloond worden.

Zijn eethoek

Kies een plaats waar de pup zal eten en drinken. Zet daar zijn bakjes, één voor voedsel en één voor water. Zorg ervoor dat uw hond altijd vers water heeft en dat zijn eetbakken schoon zijn. Laat geen overgebleven etensresten staan. Om de hiërarchie te handhaven, mag u uw pup pas eten geven nadat u zelf gedaan hebt met eten. Als u nog een andere hond hebt, respecteer dan ook de hiërarchie tussen de honden en geef de ‘dominante’ hond als eerste eten en vervolgens de nieuwe pup. Zorg ervoor dat ze elkaars eten niet opeten en geef uw pup geen tafelresten, want die zijn heel ongezond voor uw pup!

Wat moet u doen als uw pup gromt wanneer u in de buurt van zijn etensbak komt? Neem zeker niet zonder reden zijn eten weg terwijl hij aan het eten is! Wat u wel kunt doen om hem te doen wennen aan uw nabijheid terwijl hij eet is het volgende: geef hem een klein beetje eten in zijn kommetje om te beginnen en geef hem telkens kleine beetjes erbij terwijl u naast de pup blijft staan. Zo zal de pup uw nabijheid associëren met een positieve ervaring in plaats van een negatieve ervaring3.

Zijn eerste maaltijden

Vermijd plotse wijzigingen in zijn voeding om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Indien u een andere voeding wenst te geven dan de fokker, las dan een overgangsperiode in.     

De voedingstransitie duurt 7 dagen:

Dag 1 en 2: ¾ oude voeding + ¼ nieuwe voeding

Dag 3 en 4: ½ oude voeding + ½ nieuwe voeding

Dag 5 en 6: ¼ oude voeding + ¼ nieuwe voeding

Dag 7: 100% nieuwe voeding.

Tot de leeftijd van 6 maanden wordt aangeraden om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te verdelen over 3 maaltijden per dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid staat vermeld op de verpakking van uw voeding. Als de pup 6 maanden oud is, volstaan 2 maaltijden per dag. Denk eraan dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid een richtlijn is, en houd het gewicht van uw puppy in het oog. Overleg met uw dierenarts indien u vragen hebt over de voedingstoestand van uw pup.

Speelgoed

Honden zijn sociale dieren en hebben nood aan interactie, zowel met soortgenoten als met hun eigenaar. Speeltjes zijn een goede manier om de interactie met uw hond te ontwikkelen en te onderhouden. Geef enkele veilige hondenspeeltjes aan uw hond en gebruik zeker geen lichaamsdelen als speeltje. Controleer het speelgoed dagelijks op veiligheid en gooi het weg als het losse stukken of scherpe randen heeft. Wissel de speeltjes voldoende af om de interesse van uw hond te stimuleren. Puppy’s en honden moeten vaak ook leren hoe ze met de speeltjes moeten spelen. Besteed hier de nodige tijd aan3!

Referenties

Seksel K. Preventing Behavior Problems in Puppies and Kittens. Vet Clin Small Anim. 2008;38:971-982.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen