De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Je hond of kat voeden is gewoonlijk een plezierige gebeurtenis, zowel voor het dier als voor zijn eigenaar. Door zijn dier voeding te geven versterkt de eigenaar effectief de band met zijn dier.

Let wel op, want doordat voeding geven een gevoel van verbondenheid met het dier oproept, bestaat het risico dat men te veel tussendoortjes of brokken zal geven. Je voelt je dan wel erg verbonden met jouw dier, maar meer voeding geven dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden kan de gezondheid van je dier schaden doordat het overgewicht en op langere termijn zelfs zwaarlijvigheid in de hand werkt.

Voeding vervult verschillende rollen. In de eerste plaats dient ze natuurlijk om tijdens de verschillende fases van zijn leven aan de behoeften van het dier te beantwoorden: ze ondersteunt de groei van het dier als pup of kitten, tijdens de rest van zijn leven ondersteunt ze zijn metabolisme en ze vertraagt het verouderingsproces als hij eenmaal de seniorfase bereikt.

Zoals we al vermeldden versterkt voeding ook de vertrouwensband tussen de eigenaar en zijn dier.

Tot slot kan voeding ook een rol spelen in de opvoeding van het dier. Als het dier een nieuw bevel leert en eraan gehoorzaamt, kan een brokje of snoepje als beloning hem stimuleren om sneller en met meer plezier nieuwe dingen te leren. Voeding is een vorm van positieve bekrachtiging, net als strelingen en de aanmoedigende woorden die je tegen jouw dier zegt om zijn leerproces te bevorderen.

Wij geven graag enkele nuttige tips om jouw dier correct te voeden:

Naast het geven van een complete, uitgebalanceerde voeding die aansluit op de behoeften van jouw dier (metabolische behoeften, afgestemd op zijn activiteit, grootte, seksuele status, enz.) is het belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden stipt te respecteren. Deze voedingsadviezen staan vermeld op de achterkant van de zakken voeding. Het is aan te bevelen om de voeding af te wegen en niet enkel op de maatbeker te vertrouwen om zeker te zijn dat je de juiste hoeveelheden geeft. Je kan de voeding ook de eerste keer afwegen en die hoeveelheid op de maatbeker markeren voor de volgende keren.

Je kan om tal van redenen een snoepje aan je hond willen geven. Doe dit verstandig en reken verwennerijen mee in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding voor je hond. Zo voorkom je dat hij abnormaal veel gewicht bijkomt door een te grote dagelijkse energie-inname.

Het is belangrijk om voor ogen te houden dat overgewicht en zwaarlijvigheid een negatieve impact hebben op de gezondheid, levenskwaliteit en levensverwachting van je dier. Overgewicht vergroot immers de kans op cardiovasculaire aandoeningen, overbelasting van de gewrichten en het ontstaan van diabetes en andere aandoeningen die nefast zijn voor de levensverwachting en de levenskwaliteit van je dier.

Vraag zeker raad aan een specialist als je advies wil over het type en de hoeveelheid voeding die je jouw dier moet geven.

 

Wist je dat ?

Tijdens hun verschillende levensfases hebben honden telkens andere voedingsbehoeften. Zo heeft een pup andere behoeften dan een volwassen of oudere hond. Het is belangrijk dat de voeding van je dier is afgestemd op zijn specifieke behoeften. Bespreek dit met je dierenarts.

Ondek alles over het eten bij honden!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen