De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Ontdek de nutritionele behoeften van uw pup of kitten.

De groei is de belangrijkste periode in het leven van uw hond of kat. Tijdens de groei zijn zowel het lichaam als het karakter volop in ontwikkeling. Voor een harmonieuze ontwikkeling heeft uw pup of kitten een voeding nodig die rekening houdt met de specifieke behoeften tijdens de groeifase.

Nutritionele behoeften van uw opgroeiende pup en kitten

Spenen

Rond de leeftijd van 4 weken worden de pup en kitten geleidelijk gespeend. Vanaf dit moment zullen de pup en kitten langzaam overschakelen van melk naar vaste voeding. Het maag-darmkanaal moet zich aanpassen aan deze overgang en is daardoor kwetsbaar. De verteringscapaciteit en het vermogen om zetmeel te verteren zijn nog gering. De leeftijd van 4 tot ongeveer 12 weken is een kritieke periode voor het afweersysteem van pups en kittens . Hierdoor zijn ze gevoeliger voor infecties en moeten ze tijdens deze periode extra ondersteund worden.

Nutritionele behoeften tijdens de groei

Pups en kittens hebben nood aan een voeding met een verhoogd energiegehalte om het volume van de maaltijd te beperken. Zo wordt het maag-darmkanaal minder belast. De grondstoffen moeten van hoge kwaliteit zijn en het zetmeelgehalte moet laag zijn, zodat de voeding optimaal verteerbaar is. Pups en kittens in de groei hebben een verhoogde eiwitbehoefte. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw van de spieren, het skelet en alle andere weefsels. De hoeveelheid vitaminen en mineralen, zoals calcium en fosfor, is aangepast aan de behoeften van de opgroeiende pup en kitten. De grootte en textuur van de brokken moet aangepast zijn en ze moeten gemakkelijk te weken zijn. Aan de kittenvoeding wordt ook taurine en L-lysine toegevoegd. Taurine is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, gezichtsvermogen en de hartfunctie. L-lysine helpt om de weerstand tegen het herpesvirus te versterken.

Nutraceuticals

Aan de voeding van Royal Canin worden ook nutraceuticals toegevoegd die uw pup en kitten nog extra ondersteunen. Fermenteerbare vezels (FOS en MOS) ondersteunen een gezonde darmflora. Omega 3-vetzuren ondersteunen het spijsverteringsstelsel en helpen in de ontwikkeling van de hersenen. Chondroïtine en glucosamine dragen bij tot een optimale ontwikkeling van de gewrichten. Antioxidanten helpen tenslotte bij het versterken van de natuurlijke afweer.

 

Goede voedingsgewoonten 

Controleer zijn portie

Raadpleeg steeds de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding op de verpakking van uw voeding. Kijk hierbij naar de leeftijd van uw pup of kitten en naar het geschatte volwassen gewicht. Bij jonge pups en kittens wordt aanbevolen om de dagelijkse hoeveelheid te verdelen over minimum 3 maaltijden per dag. Geef uw pup en kitten geen tafelrestjes, die zijn immers niet aangepast aan hun behoeften. Zo is chocolade bijvoorbeeld zeer giftig voor honden. Controleer regelmatig het gewicht van uw pup of kitten en raadpleeg bij twijfel uw dierenarts.

Bij kittens die vrije toegang hebben tot hun voeding is het belangrijk om de totale hoeveelheid ’s morgens af te wegen en deze niet te overschrijden. Bij pups wordt ‘ad libitum’ voeden afgeraden om overgewicht te vermijden. Geef uw pup ook altijd pas eten nadat u zelf gegeten hebt om de rangorde te respecteren.

Vers water

Denk eraan om steeds vers water ter beschikking te stellen! Het is zeer belangrijk dat uw pup en kitten voldoende vocht opnemen. Om de vochtopname te verhogen kan het helpen om de droge voeding af te wisselen met natte voeding. Natte voeding bevat reeds 36% van de dagelijkse vochtbehoefte. Let wel op dat u de dagelijkse energiebehoefte niet overschrijdt. Wanneer u natte voeding bijgeeft, moet u de hoeveelheid droge voeding aanpassen.

 

Overgang naar voeding voor volwassen honden of katten

De voedseltransitie

Aan het einde van de groeiperiode moet u geleidelijk overschakelen naar een voeding voor volwassen honden of katten. De voedseltransitie duurt 7 dagen. Dag 1 en 2: ¾ oude voeding + ¼ nieuwe voeding; dag 3 en 4: ½ oude voeding + ½ nieuwe voeding; dag 5 en 6: ¼ oude voeding + ¼ nieuwe voeding; dag 7: 100% nieuwe voeding.

Duur groeiperiode

De duur van de groeiperiode bij de kat is ongeveer 1 jaar. De duur, omvang en intensiteit van de groeiperiode bij de hond is sterk afhankelijk van het ras en zijn verwachte grootte op volwassen leeftijd. Het is zeer belangrijk dat u voor uw pup de juiste voeding kiest, die rekening houdt met de verschillen in grootte en groei.

Conclusie

Geef uw pup en kitten de beste start met de juiste voeding! Het uitgebreide gamma van Royal Canin laat u toe de voeding te kiezen die het beste past bij uw pup of kitten. Houd rekening met ras, de verwachte grootte op volwassen leeftijd, de levensstijl en andere specifieke behoeften. Denk eraan dat honden en katten zeer verschillende behoeften hebben. Geef dus nooit puppyvoeding aan een kitten of omgekeerd!

 

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen