De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Uw kat houdt ervan om te zoeken, te 'werken' voor zijn eten

Uw kat houdt ervan om te zoeken, te 'werken' voor zijn eten

Katten die op een appartement leven, hebben niet dezelfde fysieke activiteit als katten die zich in een tuin kunnen uitleven. Katten die naar buitengaan, kunnen gemakkelijker hun jachtinstinct bevredigen dan katten die binnen leven. Die laatste krijgen daardoor meteen een stuk minder beweging dan hun vrijere soortgenoten. Een tekort aan beweging kan leiden tot verveling, gedragsproblemen en/of gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er allerhande trucjes om de fysieke activiteit en de interesse van uw binnenhuislevende kat aan te wakkeren.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

Uw kat stimuleren aan de hand van voeding

Katten zijn van nature roofdieren. Hoewel de meeste katten tegenwoordig niet meer hoeven te jagen op hun eten, laten ze hun natuurlijke jachtinstinct de vrije loop zodra ze daar de kans toe krijgen. Huiskatten die naar buiten kunnen gaan, eten hun prooien niet meer systematisch op, maar ze kunnen zich wel amuseren met de jacht zelf: ze vangen hun prooi (of proberen dat toch), ze spelen ermee tot het beestje ontsnapt of doodgaat, en soms eten ze hun prooi nog volledig of gedeeltelijk op. Katten die op een appartement leven, krijgen niet de kans om helemaal op te gaan in de jacht. Gelukkig bestaan er wel diverse afleidingen en stimulansen die de natuurlijke instincten van de kat bevorderen. Door ervoor te zorgen dat uw binnenhuislevende kat regelmatig voldoende fysieke activiteit krijgt, die bovendien beantwoordt aan zijn natuurlijke jachtinstinct, verhoogt u zijn levensverwachting én zijn levenskwaliteit.

 • Risico's verbonden aan bewegingstekort
 • Overgewicht, wat kan leiden tot obesitas en bepaalde stofwisselingsziekten zoals diabetes type 2
 • Verveling
 • Gedragsaandoeningen: agressiviteit, stress die op zijn beurt kan leiden tot idiopathische cystitis, buitensporig likken dat kan leiden tot likdermatitis of alopecia (= haarverlies waardoor de huid gedeeltelijk of volledig naakt wordt)
 • Het bewegingstekort kan ook leiden tot ankylos en gewrichtspijnen

De mentale en fysieke activiteit van uw kat stimuleren

Er bestaan op de markt diverse speeltjes die de aandacht en activiteit van uw kat stimuleren. Voedingspuzzels bijvoorbeeld, of interactieve brokjesverdelers ... Men vindt dergelijke speeltjes in alle prijscategorieën. Maar met een beetje verbeelding en enkele basis knutselvaardigheden kunt u ook heel gemakkelijk zelf zo’n speeltje maken, bijvoorbeeld door toiletpapierrolletjes horizontaal in een piramidevorm tegen elkaar te kleven en daar de brokjes in te leggen, of door in een leeg yoghurtpotje met deksel een gat te maken en daar brokjes in te stoppen.

Specifieke voorzorgen

Ongeacht of u het speelgoed koopt of zelf in elkaar knutselt, zijn er enkele belangrijke elementen waaru rekening mee moet houden:

 • Het speeltje moet stevig zijn
 • Het speeltje kan op geen enkele manier het dier verwonden
 • Het speeltje kan gemakkelijk gewassen of regelmatig vervangen worden
 • Respecteer het dagelijkse voedingsrantsoen van uw dier: geef uw kat niet te weinig of te veel voeding per dag

Wist u dat?

 • Huiskatten regelmatige fysieke en mentale activiteit nodig hebben
 • Een tekort aan beweging een invloed kan hebben op de levenskwaliteit en de levensverwachting van een dier
 • Het gemakkelijk is om zelf speelgoed te maken waarmee u de aandacht en de activiteit van uw dier kunt stimuleren
QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

De meningen van onze klanten
3/5
3 mening
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen