De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Oorsprong en evolutie van de verschillende hondenrassen

Oorsprong en evolutie van de verschillende hondenrassen

De ontwikkeling van de hondenrassen zoals we die vandaag kennen stamt uit de oudheid. Weet u waarom uw rashond oorspronkelijk gefokt werd? De meeste hondenrassen zijn het product van selectief fokken door de mens. Hierdoor heeft de hond zich in recordtempo aangepast aan verschillende klimaten, culturen en geografische zones.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 50 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

Onderverdeling in groepen

In de Romeinse Oudheid werden de honden onderverdeeld in de ‘herdershonden’, ‘jachthonden’ en ‘huishonden’. In de 18e eeuw werden ze ingedeeld op basis van de stand van de oren, later op basis van de vorm van de schedel. Vandaag worden de honden in België ingedeeld in 10 groepen, met elk hun onderscheidende eigenschappen. Zo hebben de honden die tot de eerste groep behoren (herdershonden), ondanks de morfologische verschillen, bijvoorbeeld allemaal de oorspronkelijke instinctieve drang om een kudde te hoeden.

Oorspronkelijke gebruiksdoel

De meeste honden worden niet meer voor hun oorspronkelijke doel gebruikt, maar het is wel interessant en nuttig om te weten waarvoor uw rashond oorspronkelijk gefokt werd.

De Duitse Herder is een van de populairste hondenrassen ter wereld geworden. Aan het eind van de 19e eeuw kruiste Kapitein Von Stephanitz een selectie van verschillende Duitse schaapherdershonden om een goede werkhond te creëren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hielp hij bij het opsporen van oorlogsgassen en als waakhond bij het opsporen en redden van mensen.

De Labrador is een zeer goede zwemmer die alle soorten wild apporteert. Hij heeft een zeer goed visueel geheugen en kan daarom goed onthouden waar vogels tijdens de jacht zijn neergevallen.

De Yorkshire Terriër werd oorspronkelijk gebruikt om ratte uit mijnen te verdrijven.

De Dashond zijn lange lichaam met korte poten was ideaal voor de jacht onder de grond op vossen en dassen.

De Poedel werd vooral gebruikt voor de jacht op watervogels en dankt daaraan zijn Franse naam “Caniche”, wat letterlijk “eendenhond” betekent.

Extreme types

Het resultaat van bepaalde selectietechnieken is de creatie van rassen met extreme types, zoals sommige Buldoggen waarvan de snuit zo plat is geworden dat ze vaak ademhalingsmoeilijkheden krijgen, Teckels die langer worden en Shar Pei’s die meer huidplooien krijgen. Verantwoord fokken wordt nog belangrijker om de gezondheid en het welzijn van onze huisdieren te blijven garanderen in de toekomst.

WIST U DAT...

  • Honden al sinds de Romeinse Oudheid werden ingedeeld in groepen aan de hand van karakteristieke eigenschappen?

  • De Yorkshire oorspronkelijk werd gebruikt voor het verdrijven van ratten en pas later een populaire gezelschapshond werd?

  • Verantwoord fokken belangrijk is om de gezondheid en het welzijn van onze honden te garanderen?

QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 50 Royaltypunten te winnen!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen