De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Tekenen dat uw kat ouder wordt

Tekenen dat uw kat ouder wordt

Uw kat heeft in elk stadium van zijn leven verschillende zorg nodig, maar wat maakt een kat senior en hoe kunt u op deze leeftijd voor hem/haar zorgen?

Gedurende elke fase van het leven van uw kat heeft hij/zij verschillende zorg nodig om zijn/haar welzijn te ondersteunen - of dat nu de groeifase is tijdens hun leven als kitten of het ondersteunen van hun gezondheid als een oudere kat. Maar wanneer wordt uw kat ouder en wat zijn de veranderingen die u zou kunnen opmerken?

De leeftijd van uw kat in mensenjaren

Net als bij mensen is het verouderingsproces een individuele ervaring en zullen verschillende katten op verschillende momenten tekenen van veroudering vertonen. Over het algemeen zal het lichaam van uw kat echter pas op zevenjarige leeftijd beginnen met het vertonen van de eerste tekenen van veroudering op cellulair niveau - maar u zult pas uiterlijke symptomen kunnen waarnemen als uw kat ongeveer 12 jaar oud is. Vanaf dit punt vertragen de cellen in zijn/haar lichaam en zijn de lichaamsfuncties minder effectief, inclusief het hart en immuunsysteem.

De veterinaire leefijdsclassificatie voor uw kat is:

  • Van 7 tot 10 jaar is uw kat volwassen
  • Op 11 tot 14 jaar wordt uw kat als senior beschouwd
  • Vanaf 15 jaar wordt uw kat geclassificeerd als geriatrisch

Om dit te begrijpen in termen van mensenjaren, zou een 10-jarige kat het equivalent zijn van een 56-jarige mens. Het is niet ongebruikelijk dat katten tot 20 jaar leven - dat is hetzelfde als een 96-jarige mens.

kat slaapt

De verouderingstekenen bij uw kat

Hoewel elke kat verschillende verouderingstekenen vertoont, zijn er enkele algemene verouderingsprocessen die elke kat overkomen. Hun geur, smaak en gehoor worden minder acuut, wat van invloed is op hun eetlust. Dit kan ook worden beïnvloed door tandheelkundige problemen, waaronder tanden die slijtage, tandvleesontsteking of tandverlies vertonen. Een combinatie van deze problemen kan dan leiden tot gewichtsverlies.

Hun gewrichten zijn minder flexibel, vooral als ze worden aangetast door osteo-artritis, wat kan resulteren in ernstige pijn en mobiliteitsproblemen. Deze inflexibiliteit beïnvloedt ook hun vermogen om zichzelf goed te wassen, wat op zijn beurt gevolgen heeft voor hun vacht en huid. De vacht zelf kan witter worden en de kwaliteit van de vacht kan afnemen omdat de talgklieren - die voedende oliën voor de huid produceren - minder productief zijn. Het natuurlijke vermogen om een ​​immuunreactie te produceren neemt meestal af met de leeftijd, waardoor de kat meer risico loopt op infectie en ziekte. Verschillende metabolische processen zoals de spijsvertering zijn ook veranderd, omdat het vermogen om vetten en eiwitten te verwerken afneemt naarmate de kat ouder wordt.

Senior katten kunnen veranderd gedrag vertonen, waaronder een gebrek aan interactie of het maken van geluiden op rare tijden. Ze slapen mogelijk meer, maar minder diep, wat hun routine kan onderbreken en gedragsproblemen kan veroorzaken.

Ziektesymptomen bij oudere katten

Soms zijn deze symptomen bij een oudere kat niet gewoon een teken van “ouder worden”; ze kunnen ook een symptoom zijn van een groter onderliggend probleem.

Katten hebben de neiging om elke ziekte te verbergen, waardoor ze hun beweging of activiteit beperken, wat het probleem kan verergeren, in plaats van pijn aan te geven door zichtbare tekenen zoals manken of lawaai maken. Om deze reden is het belangrijk om subtiele veranderingen in hun gedrag waar te nemen - zoals weigeren om te eten of niet langer naar hun favoriete plek opspringen - en ze naar uw dierenarts te brengen voor een controle.

Er zijn enkele veelvoorkomende symptomen waar u op moet letten bij een oudere kat, wat op een onderliggende kwestie kan wijzen:

  • Verlies van eetlust of gewichtsverlies, wat op een spijsverteringsprobleem kan duiden
  • Verhoogd plassen of meer dorst; mogelijk een teken van urologische problemen
  • Stijfheid, manken of moeilijk opstaan, wat artritis kan zijn
  • Gedesoriënteerd zijn, angstig zijn of ongewoon gedrag vertonen

Door ervoor te zorgen dat u regelmatig naar uw dierenarts gaat, kunt u ernstige aandoeningen opvangen voordat deze zich ontwikkelen en ervoor zorgen dat u de best mogelijke zorg aan uw oudere kat geeft.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen