De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Welke voeding is giftig voor mijn kat?

Welke voeding is giftig voor mijn kat?

Van zoete erwten tot rauwe eieren, ontdek hier welke normale voedingsmiddelen, planten en huishoudelijke stoffen giftig zijn voor uw kat.

De fysiologie van uw kat maakt dat hij/zij bijzonder gevoelig is voor bepaalde chemicaliën en verbindingen – hij/zij kan deze niet altijd op de juiste manier in het lichaam ontgiften en dit kan leiden tot ziekte en zelfs tot overlijden. Als u weet welke giftige voedingsmiddelen en andere stoffen uw kat moet vermijden, kunt u hem/haar beter beschermen tegen ziek worden of overstuur raken.

Geneesmiddelen en chemicaliën die giftig zijn voor uw kat

Uw kat zal slecht reageren op specifieke stoffen in huishoudelijke producten, waaronder paracetamol, aspirine en ibuprofen. Fenolische ontsmettingsmiddelen - die gewoonlijk worden gebruikt om toiletten te reinigen - en oplosmiddelen zoals terpentine zijn eveneens schadelijk. Permethrine, aanwezig in sommige insecticiden en ethyleenglycol (antivries) zijn eveneens giftig voor katten.  Zorg ervoor dat al deze producten bij uw kat vandaan blijven en op een plaats staan waar ze niet gemakkelijk bereikbaar zijn.

Planten die giftig zijn voor uw kat

Meestal zal uw kat niets eten waardoor hij ziek kan worden; katten zijn erg gevoelig voor bittere smaken en de meeste stoffen die giftig zijn voor hen smaken bitter.

Het is echter een goed idee om te voorkomen dat bepaalde planten in uw tuin worden gekweekt of bij u thuis worden gehouden die giftig zijn voor katten, voor alle zekerheid. Hieronder verstaan we:

  • Maretak, hulst, klimop en kerstster
  • Cyclamen, blauweregen en rododendron
  • Zoete erwten, liefdesappel en lelies

grijze kat zit

Giftig voedsel dat uw kat niet mag eten

Een aantal voedingsmiddelen die u waarschijnlijk in huis heeft zijn eveneens giftig voor katten, met symptomen variërend van ziekte tot ernstige orgaanschade.

Net als bij honden is chocolade giftig voor katten, door het aanwezige theobromine. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine er aanwezig is. Afhankelijk van de hoeveelheid en het type chocolade dat wordt geconsumeerd, kan uw kat lijden aan een abnormaal hartritme, tremoren, beroerte en kan uw kat zelfs overlijden.

Uien en knoflook veroorzaken beide problemen in het lichaam van uw kat, omdat ze de rode bloedcellen kunnen stimuleren om af te breken en tot anemie kunnen leiden. Ze kunnen ook gastro-intestinale klachten veroorzaken, met diarree als gevolg. Druiven en rozijnen zijn eveneens giftig en veroorzaken uiteindelijk nierfalen. Vroege waarschuwingssignalen bij uw kat zijn herhaald braken en hyperactiviteit.

Hoewel eiwitten een cruciaal onderdeel zijn van de voeding van uw kat, kunnen bepaalde soorten eiwitten schadelijk zijn voor hun gezondheid. Door uw kat rauwe eieren te geven, riskeren ze voedselvergiftiging, maar het kan ook interfereren met het vermogen om B-biotine te absorberen vanwege de aanwezigheid van een eiwit genaamd avidine in het eiwit. Als uw kat grote hoeveelheden lever eet, kan dit een vitamine A-toxiciteit veroorzaken die de botten kan aantasten en kan leiden tot osteoporose.

U moet voorkomen dat uw kat tafelrestjes of voedingsoverschotten van uw maaltijd geeft, het moedigt bedelgedrag aan, kan bijdragen aan gewichtstoename en ook de spijsvertering beschadigen. Vet of gefrituurd voedsel kan te machtig zijn voor uw kat en kan diarree veroorzaken. Alcohol en cafeïne mag u niet aan uw kat geven, omdat de kat hiervan dezelfde effecten voelt als een mens maar ze bij katten ernstige schade kunnen veroorzaken.

Hoewel het beeld van een kat die van een schotel met melk drinkt heel bekend is, mag u dit niet doen. Na het zogen neemt de lactose-intolerantie van uw kat toe en het binnenkrijgen van koeien- of geitenmelk kan leiden tot verstoring van de spijsvertering en ongemak.

Als u denkt dat uw kat iets giftig heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts, deze kan u adviseren over de beste manier van handelen - en zorg ervoor dat u preventieve maatregelen neemt door giftige stoffen, voedsel of planten weg te houden van uw huisdier.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen