Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Hoe kan u maagklachten bij uw kat voorkomen?

Hoe kan u maagklachten bij uw kat voorkomen?

Elke kat zal op enig moment in zijn leven last hebben van een maagklachten, maar er is genoeg dat u kunt doen om te voorkomen dat dit te vaak gebeurt.

Hoewel het normaal is dat uw kat af en toe spijsverteringsongemakken ervaart, hoeft dit geen regelmatig voorval te zijn. Door een combinatie van de juiste voeding, hygiëne en voedingsgedrag, kunt u ervoor zorgen dat u uw kat beschermt tegen het lijden aan een maagklachten.

De symptomen van spijsverteringsproblemen bij katten

Als uw kat een maagklacht heeft of een ander spijsverteringsprobleem, zijn enkele van de meest voorkomende symptomen overgeven en diarree. U merkt misschien ook dat uw kat minder eet of moeite heeft met eten.

Maagklachten kunnen verschillende onderliggende oorzaken hebben, waaronder:

  • Parasieten die het maagdarmkanaal van uw kat teisteren
  • Haarballen, die blokkades en braken kunnen veroorzaken
  • Systemische aandoeningen zoals diabetes of nierziekte
  • Inslikken van giftig voedsel of materiaal

De voeding van uw kat kan hen ook van streek maken als het niet de juiste mix van voedingsstoffen bevat, of specifieke voedingsmiddelen of elementen bevat waarvan bekend is dat ze hun spijsvertering verergeren.

kat eet

Via hun voeding maagklachten bij uw kat voorkomen

Een van de eenvoudigste manieren om uw kat te beschermen tegen problemen met de spijsvertering en maagklachten te voorkomen, is ervoor te zorgen dat u ze evenwichtige voeding geeft. Als uw kat bijzondere spijsverteringsgevoeligheden heeft, kan voeding die is ontworpen ter ondersteuning van hun gastro-intestinale gezondheid een uitstekende manier zijn om zijn/haar welzijn te behouden. Uw dierenarts kan dit dieet ook aanbevelen als herstelvoeding om het spijsvereringssysteem opnieuw in balans te brengen.

Deze voedingsmiddelen bevatten uiterst verteerbare eiwitbronnen die gemakkelijk door het lichaam van uw kat kunnen worden opgenomen, wat betekent dat het spijsverteringssysteem minder moet werken om toegang te krijgen tot voedingsstoffen. Ze kunnen ook afzonderlijke bronnen van eiwitten of koolhydraten bevatten, of die die minder vaak voorkomen in gefabriceerd voedsel, om allergenen te voorkomen waarop uw kat kan reageren. Het voedsel is veelal energierijk, wat betekent dat uw kat kleinere porties kan eten en toch alles krijgt wat ze nodig hebben uit hun voedsel - vooral belangrijk als ze aan het herstellen zijn of moeite hebben met eten.

Een voedingsmiddel dat is ontworpen om de gastro-intestinale gezondheid van uw kat te verbeteren kan ook prebiotica omvatten, zoals fructo-oligo-sacchariden en mannan-oligo-sacchariden (FOS en MOS). Deze stimuleren de groei van “goede” bacteriën in het maagdarmkanaal van uw kat en dragen bij aan de kracht van hun natuurlijke afweer.

Kattenvoeding om maagklachten te voorkomen

Naast het kiezen van een dieet dat hun spijsvertering ondersteunt, kan het ook helpen om enkele eenvoudige richtlijnen te volgen over hoe u uw kat moet voeden.

Vermijd plotselinge veranderingen in hun dieet, omdat dit maagproblemen kan veroorzaken. Zet uw kat in een periode van ongeveer een week over op nieuwe voeding, meng de oude en de nieuwe voeding en verhoog geleidelijk aan het percentage nieuwe voeding.

U kunt hun dagelijks voedselrantsoen ook verdelen in verschillende kleine maaltijden die u op verschillende tijdstippen geeft. Dit helpt om maagklachten te voorkomen door de werkdruk die een grote maaltijd veroorzaakt op het spijsvertering te verlichten. Laat uw kat met rust als hij/zij eet, als ze worden gestoord kunnen ze gestrest raken en dit kan maagklachten veroorzaken.

Het is ook erg belangrijk om uw kat geen restjes of overschotjes te geven. Deze kunnen erg vet zijn, wat kan leiden tot maagklachten of zelfs schadelijk kan zijn - chocolade, rauwe eieren en lever kunnen allemaal schadelijke effecten hebben op het lichaam van uw kat.

Als u zich zorgen maakt over de spijsvertering van uw kat en meer wilt weten over de beste manieren waarop u hem/haar kunt ondersteunen, praat dan met uw dierenarts, deze zal u met plezier adviseren.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen