Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Help, mijn kat bedelt!

Help, mijn kat bedelt!

Uw kat begint om half vijf ’s nachts te mauwen alsof zijn leven er vanaf hangt en houdt pas op als hij te eten krijgt? U komt ’s middags thuis en u struikelt over uw kat omdat hij continue voor uw voeten loopt? Bedelgedrag is vervelend voor de eigenaar, maar kan ook stressvol zijn voor een kat. Bedelen kan zelfs tot agressie leiden waarbij de kat zijn frustratie afreageert als het niet lukt om eten te krijgen.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

Oorzaken van bedelgedrag

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het bedelgedrag van uw kat.

Bedelgedrag is vaak een aangeleerd gedrag. Wanneer katten om aandacht vragen en miauwen gaan we er als eigenaar vaak van uit dat ze honger hebben en om eten vragen, terwijl dit niet steeds het geval is. Wanneer de kat op dat moment eten krijgt zal ze snel aanleren dat haar gedrag beloond wordt met het krijgen van eten. Het kan ook zijn dat uw kat op straat is opgegroeid of in een groep met veel katten. Hij heeft daardoor geleerd dat eten niet altijd beschikbaar was en kan daardoor een fixatie op eten hebben ontwikkeld.

Verveling is ook een mogelijke oorzaak. Katten in het wild besteden gemiddeld 6 tot 8 uur per dag aan jagen. Katten die gevoerd worden, hebben dus tijd over. Dit kan zeker bij binnenshuiskatten die verder weinig te doen hebben tot verveling leiden. Het eten vormt dan het hoogtepunt van de dag.

Een kat kan ook bedelen omdat hij honger heeft. Katten krijgen vaak maar 2x per dag te eten op momenten die voor ons goed uitkomen. Maar katten willen vaker eten. Onderzoek toont aan dat katten een voorkeur hebben voor 9 tot 20 kleine maaltijden per dag. Hun spijsvertering is daar ook op gebouwd. Als ze maar twee keer een portie voer krijgen, kunnen ze tussendoor honger hebben, zeker als ze niet naar buiten kunnen om eventueel nog wat extra’s te vangen.

Een obsessie voor eten kan ook ontstaan door ziekte, zoals een schildklierafwijking. Zeker bij oudere katten kan een medische oorzaak een rol spelen bij bedelgedrag.

Bedelgedrag aanpakken

Laat allereerst een medische oorzaak uitsluiten door een dierenarts. Sluit honger uit door de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voeding te verdelen over meerdere kleine maaltijden per dag. Geef de laatste portie vlak voordat u naar bed gaat en de eerste portie zodra u opstaat. U kunt het voer eventueel ook aanbieden via een voerautomaat met 4, of zelfs 5, compartimenten. Deze kunt u gelijkmatig verdeeld over 24 uur open laten gaan zodat uw kat om de paar uur iets kan eten.

Zorg dat uw kat ook voldoende bezigheden heeft. Speel meerdere keren per dag met hem, bij voorkeur met speelhengels zodat u uw kat kan zijn jachtinstinct stimuleert.  Wissel het speelgoed regelmatig af en introduceer nieuwe spelletjes om zijn interesse te blijven triggeren.

Heeft u een tuin of balkon? Scherm deze dan veilig af en installeer een kattenluik zodat uw kat naar buiten kan als hij dat wil.

Pas op dat u het bedelen niet aanleert of onbedoeld in stand houdt. Negeer het miauwen of voor de voeten lopen dus. Geef uw kat ook nooit eten van uw bord, dit houdt bedelgedrag in stand, maar kan ook schadelijk zijn voor hem. Wanneer het bedelgedrag hardnekkig is en een medische oorzaak uitgesloten of behandeld is, kan een kattengedragstherapeut u helpen met een op maat gemaakt advies.

Wist u dat?

  • Bedelgedrag vaak aangeleerd gedrag is en u het in stand houdt door uw kat op dat moment voeding te geven?

  • Het belangrijk is dat u uw kat medisch laat controleren bij de dierenarts bij bedelgedrag?

  • U het eten van uw kat best verdeelt over verschillende kleine maaltijden per dag en u uw kat moeten laten ‘werken’ voor zijn voer?

QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

De meningen van onze klanten
5/5
3 mening
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen