De Fructo-Oligo-Sacchariden (FOS) zijn koolhydraten of complexe suikers die ingedeeld kunnen worden bij de fermenteerbare vezels.
In plaats van verteerd, worden ze snel gefermenteerd door de bacteriën, aanwezig in het colon. Door die fermentatie geven ze aanleiding tot het ontstaan van kortketenige vetzuren.
Die, op hun beurt, zijn excellente
- bestanddelen voor de voeding en het herstel van de darmmucosa
- verzuurders van de inhoud van de dunne darm
Die verzuring beperkt de vermenigvuldiging van potentieel schadelijke bacteriën !
Samengevat :
Bij aanwezigheid van FOS
- stimuleren van het « goede » bacterieel darmflora (bifidus & lactobacillus)
- productie van kortketenige vetzuren
- verzuring van de dunnne-darminhoud en verhinderen van de ontwikkeling van potentieel schadelijke bacteriën (Clostridia, Escherichia coli…)
Die FOS dragen dus veel bij ivm de bescherming van het spijsverteringskanaal !