Het is een typisch gedrag van jonge honden om overal op te kauwen, en zeker bij aktieve rassen. Het is beter om zo’n gedrag tegen te gaan, omdat het niet alleen de goede relatie baasje-hond in gevaar brengt maar ook risico’s met zich meebrengt voor de hond. Zo kan de hond relatief grote voorwerpen inslikken die een obstructie kunnen veroorzaken bij de hond, maar hij kan ook in een elektrische draad bijten en zich zo elektrocuteren.
Reden om dit gedrag te verklaren :
- Uw pup heeft al z’n tanden dus dat kan niet de oorzaak zijn. Maar hij komt wel in de pubertijd, een periode waarin hij nood heeft aan een intense beweging en waarin hij zijn persoonlijkheid begint te bevestigen.
- Honden hebben zowieso nood aan beweging en de helft van de oplossing van het probleem ligt dan ook in het verhogen van de fysieke aktiviteit ! Elke hond heeft andere noden op dat vlak. Indien het niet mogelijk is om de hond meer te doen bewegen, omdat het bijvoorbeeld niet te combineren valt met uw gewoontes of uw levensstijl, is het van de weinige momenten waarop de verantwoordelijke zich moet afvragen of het miscchien niet beter is om een ander onderkomen voor de hond te zoeken. Dit gezegd zijnde, moet u erover waken dat de nieuwe eigenaren de noden van de hond kennen en dat ze de nodige maatregelen treffen om ermee om te gaan.
- Het destructieve gedrag kan ook veroorzaakt worden door verlatingsangst. Dit is een angst-reaktie van de hond, veroorzaakt door afwezigheid van de persoon waar hij het meest aan gehecht is, meestal z’n baasje. Die angst kan gepaard gaan met vernietiging, blaffen en urineren en/of defeceren. Dit alleen indien het baasje afwezig is. Dit soort honden zijn vaak heel sterk gehecht aan hun baasje, vragen constant aandacht en volgen hem overal. Vaak stimuleren de eigenaren onbewust dat gedrag door bijvoorbeeld overmatig aandacht te geven wanneer de hond een naderend vertrek aanvoelt.
Oplossingen :
- De opportuniteit aan de hond te geven beweging te hebben
- Zorg ervoor dat de hond zijn lust om te kauwen kan botvieren op aangepaste speeltjes.
- Als het nodig is, vraag advies aan een gedragsspecialist