De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Giftige voedingsmiddelen voor honden en katten

Giftige voedingsmiddelen voor honden en katten

Het is normaal dat u uw huisdier af en toe eens wilt verwennen. Let hiermee wel op, want soms kunt u met deze goede bedoelingen uw hond en kat ernstige schade berokkenen. Hieronder vindt u een lijst met enkele etenswaren die niet altijd schadelijk zijn voor de mens, maar wel (zeer) schadelijk zijn voor onze viervoetige vrienden.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 50 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

Enkele voorbeelden van giftige voedingsmiddelen voor honden en katten

 • Chocolade, koffiebonen, cafeïnetabletten, cacaopoeder of cacaocrème, thee, koffiedik, frisdranken en energiedranken zijn giftig voor honden en katten. De symptomen treden gewoonlijk op 3 tot 4 uur na het eten van de chocolade, en kunnen gaan van braken en diarree tot ernstige hartritmestoornissen, die dodelijk kunnen zijn.

 • Gekookte botten zijn broos en bij het kauwen kunnen er scherpe ‘splinters’ ontstaan, die vervolgens - na het inslikken - de maag- of darmwand kunnen perforeren.

 • Uien en knoflook beschadigen de rode bloedcellen. Uw huisdier zal rode bloedcellen in normale hoeveelheden blijven aanmaken, maar ze worden vroegtijdig vernietigd. Dit uit zich in donkergekleurde urine.

 • Net als voor de mens kunnen bepaalde paddenstoelen giftig zijn. Als ze toxines bevatten, zijn ze schadelijk voor uw dier.

 • Druiven en rozijnen veroorzaken (meestal binnen de 24 uur) maagstoornissen en beschadigen de nieren.

 • (Volwassen) honden en katten kunnen lactose (melksuiker) niet goed verteren, waardoor zuivelproducten gastro-intestinale problemen kunnen veroorzaken, zoals braken en diarree. Geef daarom bijvoorbeeld geen koeienmelk aan uw hond of kat.

 • Als honden en katten te veel zout eten, kunnen ze last krijgen van uitdrogingsverschijnselen en diarree. Daarom is het belangrijk dat u geen te zoute voedingswaren geeft en dat u best voorkomt dat ze zeewater drinken.

 • Avocado’s zijn giftig voor honden en katten en kunnen pancreasproblemen veroorzaken en de longen en/of het hart aantasten.

 • Macadamianoten zijn giftig voor uw huisdier en ongeveer 6 uur na het eten ervan zal uw huisdier zich zwak voelen en last hebben van bevingen, spiertrillingen en buikpijn. Macadamianoten zitten veelal verwerkt in gebakjes en brownies.

 • De zoetstof xylitol is giftig voor honden en katten. Deze zit in suikervrije snoep of kauwgom, bepaalde desserten, ontbijtgranen, sommige dranken en tandpasta. Het eten van xylitol door honden en katten kan binnen de 60 minuten leiden tot een te lage bloedsuikerspiegel en nadien ook leverfalen.

 • Alcoholische dranken zijn gevaarlijk voor honden en katten en kunnen leiden tot braken en excitatie, en nadien een waggelende gang, lusteloosheid, een te lage lichaamstemperatuur, urinaire incontinentie, collaps en verminderd bewustzijn. Erge vergiftiging kan leiden tot coma en sterfte.

Deze lijst is louter informatief en niet volledig. Bij de minste twijfel raadpleegt u uw dierenarts.

Help, mijn hond of kat heeft iets giftig gegeten. Wat nu?

Als uw hond of kat een toxische of schadelijke stof heeft opgegeten, contacteer dan onmiddellijk uw dierenarts en onderneem zelf geen actie voor u contact heeft gehad met uw dierenarts. Bezorg uw dierenarts van zoveel mogelijk informatie over het betreffende product, de hoeveelheid die uw huisdier heeft opgegeten en wanneer dit gebeurd is.

WIST U DAT?

 • Wat goed is voor de mens soms heel gevaarlijk kan zijn voor onze viervoetige vrienden?

 • U onmiddellijk uw dierenarts moet contacteren als u denkt dat uw huisdier iets giftigs heeft gegeten?

 • Symptomen zich soms pas na enkele uren uiten en u dus niet mag afwachten tot wanneer de symptomen zichtbaar zijn, maar u meteen uw dierenarts moet contacteren wanneer u vaststelt dat uw huisdier iets gevaarlijks gegeten heeft?

QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 50 Royaltypunten te winnen!

De meningen van onze klanten
4/5
2 mening
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen