De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Voeding voor uw drachtige kat

Voeding voor uw drachtige kat

Poezen hebben tijdens de dracht een hogere voedingsbehoefte en ze hebben nood aan een smakelijke en licht verteerbare voeding. De groei van de foetussen in de baarmoeder vraagt om extra energie en voedingsstoffen. Onderstaand artikel geeft meer uitleg over de specifieke behoeften van de poes tijdens de dracht en lactatie.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 50 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

De juiste voeding tijdens de dracht

De poes heeft een draagtijd van gemiddeld 64 dagen (varieert tussen de 63 en 68 dagen). De poes wordt direct na de bevruchting zwaarder en heeft in tegenstelling tot de hond meteen een aangepaste hoeveelheid voeding nodig. Ongeveer veertig dagen lang bouwt ze reserves op die aan het einde van de dracht en tijdens het zogen worden ingezet. Om de drachtige poes in optimale conditie te houden, wordt geadviseerd om de dagelijkse portie voeding tijdens de eerste acht weken wekelijks met 10% te verhogen. Men dient er echter wel over te waken dat de poes niet te dik wordt om geboorteproblemen te voorkomen. Na de 8e week kan een voeding die verrijkt is met vetten de overlevingskansen van de jongen vergroten.

De voedingen MOTHER & BABYCAT en QUEEN van Royal Canin© voldoen aan de verhoogde voedingsbehoeften tijdens de volledige dracht en lactatie en hebben de volgende eigenschappen:

  1. Verhoogd energiegehalte

Een verhoogd vetgehalte draagt bij tot het verhoogde energiegehalte van de voeding. Niet alle energie wordt gebruikt voor de groei van de kittens: een deel wordt opgeslagen als vetreserve en wordt aangesproken tijdens de zoogperiode.

  1. Verhoogd eiwitgehalte

Voor de ontwikkeling en groei van de foetussen is veel eiwit nodig. Aangezien een kat altijd een deel van het uit de voeding opgenomen eiwit voor energie gebruikt, zal de eiwitbehoefte van de poes tijdens de dracht toenemen.

  1. Verhoogd taurinegehalte

Taurine is een essentieel aminozuur dat katten niet zelf kunnen aanmaken. Taurine helpt onder andere bij het voorkomen van ernstige hartziekten en aandoeningen aan het gezichtsvermogen.

Schakel niet abrupt over op de nieuwe voeding, maar las een overgangsperiode van 7 dagen in.

  • Dag 1 en 2: ¾ oude voeding + ¼ nieuwe voeding

  • Dag 3 en 4: ½ oude voeding + ½ nieuwe voeding

  • Dag 5 en 6: ¼ oude voeding + ¾ nieuwe voeding

  • Dag 7: 100% nieuwe voeding

 

De juiste voeding tijdens de lactatie

Tijdens de lactatieperiode zal de moederpoes in totaal 1,5 tot 2 maal haar eigen gewicht aan melk produceren. Dit wordt mee bepaald door het aantal kittens dat gezoogd wordt. De melk is bij katten bijzonder rijk aan vetten en eiwitten. De poes zal tijdens de zoogperiode nog meer energie nodig hebben dan tijdens de dracht. De energiebehoefte kan het dubbele of zelfs het drievoudige van de aanbevolen onderhoudshoeveelheid zijn, afhankelijk van het aantal kittens.

Zodra de kittens zelfstandig vaste voeding gaan opnemen, daalt de melkproductie langzaam. Met het dalen van de melkproductie daalt ook de voedingsbehoefte van de poes en mag deze geleidelijk weer overschakelen op een ‘normale’ voeding voor volwassen katten.

Wist u dat?

  • Het belangrijk is om de voeding tijdens de dracht en lactatie aan te passen aan de behoeften van de poes?

  • Royal Canin voeding heeft die zowel tijdens de dracht als tijdens het zogen zowel aan de moerderpoes als aan de kittens gegeven mag worden?

  • Een aangepaste voeding tijdens de dracht en lactatie belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van de kittens?

QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 50 Royaltypunten te winnen!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen