Mijn kitten en ik

Ontdek op deze pagina alles wat u moet weten om uw kitten te verwelkomen.

Bekijk de video

De groei van de kitten

Verneem alles over de verschillende groeistadia van uw kitten, vanaf de groeiperiode tot de volwassen leeftijd. Elke fase van zijn leven vereist specifieke verzorging en aandacht om uw dier gezond te houden en zorgeloos samen te leven.

0 - 4 MAANDEN

Kittens hebben een zwakke natuurlijke immuniteit en de moedermelk voert essentiële voedingsstoffen aan die bijdragen tot de opbouw van de immuniteit, het zenuwstelsel en de spijsverteringscapaciteit van de kitten.

4 - 12 MAANDEN

Op deze leeftijd vertraagt de groei en is het noodzakelijk om van Mother & Babycat over te stappen op Kitten. Tussen de leeftijd van 4 en 12 maanden is het spijsverteringsstelsel van de kitten nog in volle ontwikkeling en dan is een voeding met uiterst verteerbare L.I.P.-eiwitten en prebiotica die bijdragen tot een evenwichtige darmflora gunstig.

12 MAANDEN - 7 JAAR

Rond de leeftijd van 12 maanden wordt uw kat volwassen en zullen zijn voedingsbehoeften veranderen.

Schakel over op een adult voeding die rekening houdt met de specifieke behoeften van uw volwassen kat.

 1. Bij de geboorte zijn de oog- en oorkanalen van kittens gesloten, waardoor ze niet kunnen zien of horen. Daardoor moeten ze dicht bij hun moeder blijven.

 2. De ogen van de kitten moeten beginnen te openen, maar zijn zicht is nog niet volledig ontwikkeld. De reukzin van de kitten begint zich ook te ontwikkelen.

 3. De kitten begint meer te stappen, loopt rond en begint te spelen, waardoor dit de ideale periode is om te beginnen met zijn socialisering.

 4. Op deze leeftijd kunt u uw kitten zijn eerste ontwormbehandeling geven.

 5. Op deze leeftijd zal uw kitten zijn eerste vaccinatie krijgen om hem te beschermen tegen ziekten van buitenaf.

 6. Nu krijgt uw kitten een boostervaccinatie. Meestal is dit ook de leeftijd waarop u uw kitten bij de fokker mag gaan ophalen.

 7. Als uw kat op de leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd is, kunnen zijn voedingsbehoeften veranderen en kan uw kat de neiging krijgen om te verdikken. Een aangepaste voeding voor gecastreerde katten is aangeraden om het ideale gewicht te behouden.

 8. Op deze leeftijd wordt uw kitten een adolescent, al zal hij pas vanaf de leeftijd van minstens 1 jaar volgroeid zijn.


Uw kitten verwelkomen

Uw kitten voor het eerst thuis verwelkomen is een grote verandering, zowel voor u als voor hem. Om dit voor iedereen een betere ervaring te maken, kunt u enkele voorbereidingen treffen voor de komst van uw kitten.

Uw kitten verwelkomen

Een slaapplaats

Kittens hebben veel slaap nodig als ze jong zijn. Zorg voor meerdere comfortabele en veilige slaapplaatsen.

Een eet- en drinkhoek

Katten eten en drinken niet op dezelfde plaats. De bakjes staan daarom bij voorkeur ver genoeg van elkaar verwijderd en indien mogelijk in verschillende ruimtes. Zorg steeds voor vers drinkwater.

Veilig speelgoed en een krabpaal

Katten zijn van nature jagers en houden van spelletjes waarbij ze dingen moet zoeken en vangen. Krabben is normaal gedrag voor katten en een eigen krabpaal is essentieel als u uw gordijnen en meubelen wilt beschermen.

Een eigen kattenbak

Katten zijn van nature schone dieren. De kattenbak moet op een rustige plaats staan, ver genoeg verwijderd van de slaap- en eetplaats. De kattenbak moet groot genoeg zijn en voldoende gevuld met kattenbakvulling.


De voedings­behoeften van een kitten

Ondanks de nauwe band tussen mensen en katten hebben katten heel andere voedingsbehoeften dan wij. Ontdek welke voeding uw kitten het best ondersteunt tijdens de belangrijke groeifase.

Voedingsovergang

Als u de voeding van uw kitten of kat verandert, bouw dan de overgang gedurende zeven dagen geleidelijk op, om het spijsverteringsstelsel niet te veel te belasten.

75% vertrouwde voeding
25% nieuwe voeding

50% vertrouwde voeding
50% nieuwe voeding

25% vertrouwde voeding
75% nieuwe voeding

0% vertrouwde voeding
100% nieuwe voeding

Voedingsbehoeften tijdens de groei

De groei is een zeer belangrijke fase in het leven van uw kitten. Voor een harmonieuze groei is het belangrijk dat de voeding alle nodige voedingsstoffen aanvoert. De ontwikkeling van een pasgeboren kitten tot een volwassen kat duurt ongeveer een jaar.

In deze belangrijke periode is er een grote behoefte aan energie en hoogwaardige voedingstoffen, zodat alle weefsels optimaal gevormd kunnen worden en een goede basis wordt gelegd voor het verdere kattenleven.

Verschillende kleine maaltijden

Een kat geeft de voorkeur aan verschillende kleine maaltijden verspreid over de dag. Weeg zorgvuldig de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid af en verspreid deze vervolgens over meerdere maaltijden per dag. Eten kan ook in speelgoed verstopt worden om uw kat te stimuleren om te spelen.

Respecteer de voedingsrichtlijnen op de verpakking van de voeding van uw kitten. Kittens moeten in gewicht blijven toenemen, maar overgewicht moet vermeden worden.


De gezondheid van uw kitten

De keuze van uw dierenarts, sterilisatie, behandeling tegen parasieten en vaccineren. Op het eerste gezicht lijkt het een hele waslijst, maar met ons advies weet u precies waar u op moet letten voor de gezondheid van uw kitten.

Consultatie bij de dierenarts

Tijdens het eerste dierenartsbezoek zal grondig onderzocht worden of uw kitten in een goede gezondheid verkeert en of er geen verborgen gezondheidsrisico's bestaan.
Tip: kies uw dierenarts voor uw kitten aankomt en maak tijdig een afspraak.

Wat kunt u verwachten van de eerste consultatie?

 • Identificatie
 • Opstellen vaccinatieschema
 • Ontworming en behandeling tegen externe parasieten, zoals vlooien en teken
 • Voedingsadvies
 • Opvoedingstips

Sterilisatie en castratie

Het castreren en steriliseren van uw kitten biedt heel wat voordelen, zowel voor de gezondheid als het gedrag van uw kat. Twijfel niet om bij uw bezoek al uw vragen aan de dierenarts te stellen.

Denk er wel om dat sterilisatie een metabolische verandering veroorzaakt waardoor uw kat kan verdikken. Daarom is het belangrijk om uw gesteriliseerde of gecastreerde kat een aangepaste voeding te geven.

De voordelen van sterilisatie/castratie

Voor uw kattin

 • Ongewenste nesten voorkomen
 • Geen krolsheid meer en de ongemakken die ermee gepaard gaan
 • Minder risico op melkkliertumoren en baarmoederontstekingen
 • Voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen

Voor uw kater

 • Minder de neiging om weg te lopen
 • Minder vechtincidenten
 • Minder sterke urinegeur, minder kans op sproeien
 • Geen overdracht meer van seksueel overdraagbare aandoeningen
Vind het juiste voedsel
Leeftijd van uw dier
Is uw dier gesteriliseerd ?
Ja
Nee

Le saviez-vous ? Wist u dat?

“Zorg dat er altijd water beschikbaar is”

Le saviez-vous ? Wist u dat?

“Eén week voor de ingreep moet u overschakelen op een aangepaste voeding”