Mijn pup en ik

Gezonde voeding die doet groeien.
Ontdek op deze pagina alles wat u moet weten om uw pup te verwelkomen.

Bekijk de video

Uw pup verwelkomen

Uw pup voor het eerst thuis verwelkomen kan een grote verandering betekenen, zowel voor u als voor hem. Om dit voor iedereen een betere ervaring te maken, kunt u enkele voorbereidingen treffen.

Een rustige slaapplaats

Pups moeten veel rusten en slapen om goed te groeien. Zorg voor een comfortabele mand of bench in een rustig hoekje. Als hij zijn eigen plekje heeft, zal uw pup sneller aan zijn nieuwe thuis wennen.

Een hondenhalsband en riem

Voor een pup kiest u best een verstelbare halsband, zodat u de grootte kunt aanpassen wanneer uw pup groeit. Laat uw pup van jongs af aan wennen aan de leiband en zorg ervoor dat dit voor hem altijd een positieve ervaring is.

Borstel en kam

Als u de vacht van uw pup geregeld verzorgt, raakt hij eraan gewend om door mensen vastgepakt te worden en wordt het voor allebei makkelijker wanneer uw pup groter en sterker wordt. Kies een exemplaar dat geschikt is voor het vachttype van uw hond.

Puppyspeelgoed

Kies speelgoed dat is afgestemd op de grootte van uw pup. Kies enkel veilig hondenspeelgoed uit betrouwbare dierenspeciaalzaken of dierenklinieken en gooi speelgoed meteen weg als het tekenen van slijtage vertoont of stuk is.

Eet- en drinkkom

Zoek een permanente en rustige locatie voor de eet- en drinkkom van uw pup, zodat hij een vaste plaats heeft om te eten en te drinken. Geef uw pup pas eten nadat u gegeten hebt en zonder hem af om te eten.

Ontdek het assortiment ROYAL CANIN®-hondenvoeding aangepast aan uw pup.


De voedings­behoeften van een pup

Doordat we ons zo verwant voelen met honden, denken we soms dat alles wat voor ons goed is ook voor hen goed is. Maar honden hebben specifieke voedingsbehoeften, die sterk van de onze verschillen. Bij honden kan variatie in hun voeding zelfs schadelijk zijn en het spijsverteringsstelsel verstoren.

Voedingsbehoeften tijdens de groei

De voeding van een pup moet niet enkel energie aanvoeren, maar ook de lichaamscellen helpen opbouwen en onderhouden. Een kwaliteitsvoeding is nauwkeurig samengesteld om de spijsvertering, gewrichten en afweer van uw pup te ondersteunen tijdens zijn groei.

3 maaltijden per dag

Tot de leeftijd van 6 maanden wordt aangeraden om uw pup drie maaltijden per dag te voeden. Nadien volstaan 2 maaltijden per dag.

Voorkom overvoeden

Pups met overgewicht groeien niet goed. Raadpleeg de voedingsrichtlijnen op de verpakking van de voeding van uw pup en meet de aanbevolen portie zorgvuldig af. Denk eraan dat de vermelde hoeveelheden gewoonlijk voor een hele dag gelden, dus u zult dit volume over 3 kleinere maaltijden moeten spreiden.

Verwennerijen

Een beloning moet altijd een aanvulling zijn op het dieet van uw pup en mag enkel op het juiste moment en om de juiste reden gegeven worden. Met extra beloningen en verwennerijen loopt u snel het risico op overvoeding en verstoort u het dieet van uw pup. Een snoepje dat geschikt is als beloning en een aanvulling vormt op de voeding van uw pup is ROYAL CANIN® Educ.

Vers drinkwater

Uw pup moet altijd toegang hebben tot een kom vers, schoon water. Ververs het water dagelijks, want pups hebben de neiging om ermee te spelen.

Meerdere kleine maaltijden

Pups verkiezen meerdere kleine maaltijden, verspreid over de dag. Weeg de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid nauwkeurig af en verdeel dit over verschillende maaltijden doorheen de dag. De voeding kan ook verborgen worden in een speelgoedje dat de pup aanmoedigt om te spelen.

Respecteer de voedingsaanbevelingen op de verpakking van de voeding van uw pup. Pups moeten in gewicht blijven toenemen, maar overgewicht moet vermeden worden.

Voedingsovergang

Als u de voeding van uw hond verandert, zorg dan dat u de overgang gedurende zeven dagen opbouwt om de kans op spijsverteringsproblemen te verminderen.

75% vertrouwde voeding
25% nieuwe voeding

50% vertrouwde voeding
50% nieuwe voeding

25% vertrouwde voeding
75% nieuwe voeding

0% vertrouwde voeding
100% nieuwe voeding

Giftige etenswaren

Amandelen, uien, abrikozen, perziken, kersen en andere pitvruchten, bepaalde paddenstoelen, avocado's, gekookte botten, balsemperen, alcohol, chocolade, macadamianoten, koffie, walnoten, vette voeding, knoflook, druiven en rozijnen, rauwe aardappelen, Japanse pruimen, tomaten.

Giftige planten

Azalea's, tomaten, tomatenbladeren en -stammen, diffenbachia, tulpen- en narcissenbollen, lelies, maretak, rododendrons, giftige paddenstoelen en zwammen, rabarber, spinazie, wilde kers.


Kies een dierenarts

Een dierenarts kiezen, sterilisatie, antiparasitaire behandelingen en vaccinatie. Het lijkt een hele waslijst, maar dankzij ons advies weet u precies waar u op moet letten voor de gezondheid van uw pup. Het is belangrijk dat uw pup een medische check-up krijgt bij zijn aankomst, dus u kiest best al een dierenarts voor u hem mee naar huis neemt.

Vind een dierenarts bij u in de buurt

Wat kunt u verwachten van de eerste consultatie?

Tijdens het eerste dierenartsbezoek zal grondig onderzocht worden of uw pup in goede gezondheid verkeert en of er geen verborgen gezondheidsrisico's zijn.

Wat kunt u nog meer verwachten van de eerste consultatie?

 • Identificatie
 • Opstellen vaccinatieschema
 • Ontworming en behandeling tegen externe parasieten, zoals vlooien en teken
 • Voedingsadvies
 • Opvoedingstips
 • Informatie over rasgebonden aandoeningen

Sterilisatie of castratie

Het is belangrijk om de voordelen van sterilisatie af te wegen tegen de mogelijkheid om later met uw hond te kunnen fokken. Sterilisatie van uw hond helpt niet enkel ongewenste nesten te voorkomen, maar biedt ook tal van gezondheids- en gedragsvoordelen. Denk er wel om dat sterilisatie een metabolische verandering veroorzaakt waardoor uw hond kan verdikken. Stap ruim een week voor de ingreep over op een aangepaste voeding.

De voordelen van sterilisatie/castratie

Voor een teef

 • Ongewenste nesten voorkomen
 • Geen loopsheid en de bijgaande hinder meer
 • Verkleind risico op melkkliertumoren
 • Voorkomen van pseudodrachten

Voor een reu

 • Afname van ongewenst gedrag zoals hyperseksualiteit, weglopen, het territorium afbakenen met urine en agressiviteit
 • Verkleind risico op prostaatvergroting en testiculaire tumoren
 • Preventie van tumoren aan de anale klieren
Vind het juiste voedsel
Leeftijd van uw dier
Is uw dier gesteriliseerd ?
Ja
Nee

Wist u dat? Wist u dat?

“Tafelresten verstoren het voedingsevenwicht van uw hond”

Wist u dat? Wist u dat?

“Uw dierenarts kan verborgen gezondheidsproblemen opsporen”