Take your cat to the vet

Ga met uw kat naar de dierenarts

In België gaat 70% van de katten niet regelmatig op controle bij de dierenarts. Laat uw kat regelmatig door de dierenarts controleren en voorkom ernstige aandoeningen door vroegtijdige opsporing.

Spreekt u de taal van uw kat?

Er zijn verschillende redenen waarom katten niet geregeld op consultatie bij de dierenarts gaan. Eén daarvan is dat katten meesters zijn in het verbergen of maskeren van ziekten.

Samen met onze partners willen wij u graag bewust maken van het belang van preventieve diergeneeskundige zorg voor katten.

Waarom is preventieve diergeneeskundige zorg zo belangrijk?

Een regelmatige routinecontrole is heel belangrijk voor het tijdig opsporen en behandelen van verschillende (chronische) aandoeningen. Het is namelijk niet omdat uw kat er uitwendig gezond uitziet, dat er niets aan de hand is. Het belang van de routinecontrole neemt nog meer toe wanneer uw kat ouder wordt. In een recente studie aan de Universiteit van Gent werd vastgesteld dat oudere katten (> 10 jaar) die er op het eerste zicht gezond uitzagen onder andere een hogere bloeddruk, een hoger hartritme, meer hartruis en minder goede urinewaarden hadden dan hun jongere soortgenoten.

Een jaarlijkse tot 6-maandelijkse controle wordt sterk aangeraden. Want wist u dat 1 levensjaar bij de kat het equivalent is van 4 tot 7 mensenjaren? U bezoekt de dokter toch ook vaker dan eens om de 5 jaar?


10 slimme tips om uw kat naar de dierenartsenpraktijk te vervoeren

1.
Transporteer uw kat nooit los in de auto
2.
Kies een stevige reismand
3.
Plaats de reismand thuis op een plaats waar uw kat hem als deel van het meubilair kan beschouwen
4.
Maak de reismand zo comfortabel en vertrouwd mogelijk
5.
Als uw kat niet spontaan in de reismand wil, neemt u hem rustig vast en plaatst hem in de reismand
6.
Zorg er in de auto voor dat de reismand niet heen en weer schudt
7.
Zorg dat de reismand niet teveel schudt als u naar de praktijk stapt
8.
Vraag aan het onthaal in de praktijk waar u met de reismand mag zitten
9.
Houd rekening met deze voorschriften als u met uw dier terugkeert
10.
Heeft u meerdere katten? Neem uw voorzorgen als u met uw kat terugkeert naar huis

Elke levensfase is belangrijk… Ga daarom regelmatig langs bij uw dierenarts.

Ontdek de specifieke behoeften van uw kat tijdens elke leeftijdsfase met onze tijdslijn.

1ste groeifase

0 - 4 MAANDEN

Kittens hebben een zwakke natuurlijke immuniteit en de moedermelk voert essentiële voedingsstoffen aan die bijdragen tot de opbouw van de immuniteit, het zenuwstelsel en de spijsverteringscapaciteit van de kitten.

Royal Canin® heeft de aangepaste nutritionele oplossing voor de moeder en haar kitten ! Vraag uw dierenarts welke voeding het best aansluit bij de noden van beiden!

2de groeifase

4 - 12 MAANDEN

Op deze leeftijd vertraagt de groei en is het noodzakelijk om van Mother & Babycat over te stappen op specifieke voeding voor kittens. Tussen de leeftijd van 4 en 12 maanden is het spijsverteringsstelsel van de kitten nog in volle ontwikkeling, waarvoor een voeding met uiterst verteerbare L.I.P.-eiwitten en prebiotica die bijdragen tot een evenwichtige darmflora gunstig is.

Royal Canin® heeft de aangepaste nutritionele oplossing voor uw kitten! Vraag uw dierenarts welke voeding het best aansluit bij de noden van uw kitten!

Volwassen levensfase

12 MAANDEN - 7 JAAR

Rond de leeftijd van 12 maanden wordt uw kat volwassen en zullen zijn voedingsbehoeften veranderen.

Schakel over op een adult voeding die rekening houdt met de specifieke behoeften van uw volwassen kat. Vraag uw dierenarts welke voeding het best aansluit bij de noden van uw volwassen kat!

1e verouderingsfase

7 - 12 JAAR

Als uw kat 7 jaar is, komt hij in de eerste verouderingsfase. De ouderdomsverschijnselen zullen nog niet zichtbaar zijn, maar op cellulair niveau verschijnen echter wel de eerste tekenen van veroudering. Ga regelmatig langs bij uw dierenarts om ouderdomsaandoeningen tijdig op te sporen.

2e verouderingsfase

12 - 15 JAAR

Ouderdomsverschijnselen worden duidelijker zichtbaar vanaf de leeftijd van 12 jaar. Veroudering leidt tot een geleidelijke afname van de lichaamsfuncties en zintuiglijke capaciteiten. Ga regelmatig langs bij uw dierenarts om ouderdomsaandoeningen tijdig op te sporen.

Geriatrische fase

15 - 20 JAAR

De levensverwachting van katten is sterk gestegen. Katten worden nu gemiddeld 15 jaar oud en het is niet ongewoon dat katten zelfs 20 jaar oud worden. Er wachten u de komende jaren dus nog heel wat mooie momenten samen met uw kat.

  1. Bij de geboorte zijn de oog- en oorkanalen van kittens gesloten, waardoor ze niet kunnen zien of horen. Daardoor moeten ze dicht bij hun moeder blijven.

  2. De ogen van de kitten moeten beginnen te openen, maar zijn zicht is nog niet volledig ontwikkeld. De reukzin van de kitten begint zich ook te ontwikkelen.

  3. Kittens maken een intense groei door vanaf de geboorte tot de leeftijd van 4 maanden en hebben daardoor erg hoge energiebehoeften. Kittens van 4 weken moeten hun geboortegewicht ongeveer verviervoudigd hebben en tegen de leeftijd van 8 weken moet het ongeveer verachtvoudigd zijn.

  4. De kitten begint meer te stappen, loopt rond en begint te spelen, waardoor dit de ideale periode is om te beginnen met zijn socialisering.

  5. Op deze leeftijd kunt u uw kitten zijn eerste ontwormbehandeling geven. Ga langs bij uw dierenarts om te weten welke ontwormbehandeling het best is voor uw kitten.

  6. Op deze leeftijd zal uw kitten zijn eerste vaccinatie krijgen om hem te beschermen tegen ziekten van buitenaf. Zorg er zeker voor dat uw kitten regelmatig gevaccineerd wordt en voorkom zo ernstige aandoeningen.

  7. Nu krijgt uw kitten een boostervaccinatie. Meestal is dit ook de leeftijd waarop u uw kitten bij de fokker mag gaan ophalen.

  8. Als uw kat op de leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd is, kunnen zijn voedingsbehoeften veranderen en kan uw kat de neiging krijgen om te verdikken. Een aangepaste voeding voor gecastreerde katten is aangeraden om het ideaal gewicht te behouden.

    Royal Canin® heeft de aangepaste nutritionele oplossing voor gecastreerde en gesteriliseerde katten. Vraag uw dierenarts welke voeding het best aansluit bij de noden van uw gecastreerde of gesteriliseerde kat!

  9. Op deze leeftijd wordt uw kitten een adolescent, al zal hij pas vanaf de leeftijd van minstens 1 jaar volgroeid zijn.

  10. Katten van grote rassen zoals de Maine Coon hebben een langere groeifase en zijn pas volwassen rond de leeftijd van 15 maanden.

  11. Schakel over op een voeding die uw kat optimaal ondersteunt tijdens de eerste verouderingsfase. Vraag uw dierenarts welke voeding het best aansluit bij de noden van uw senior kat!

  12. Schakel over op een voeding die uw kat optimaal ondersteunt tijdens de tweede verouderingsfase. Vraag uw dierenarts welke voeding het best aansluit bij de noden van uw senior kat!


Alles wat u moet weten over senior katten

Gevoeligheden bij senior katten?

Ogen

Cataract of grijze staar.

Neus

Verminderde reukzin kan leiden tot een daling van de eetlust.

Mond

Tandverlies, tandvleesontstekingen. Meer vocalisatie.

Spieren

Sarcopenie of afname van de spiermassa.

Urinewegen

Aandoeningen aan de lagere urinewegen.

Botten en gewrichten

Artrose of slijtage van de gewrichten.

Gastro-intestinaal systeem

Verminderde spijsverteringscapaciteit.

Nieren

Chronische nierinsufficiëntie.

Slaapstoornissen

Verlies van dag-nachtritme.

Hersenen

Afname/verlies van de cognitieve functies, tekenen van dementie.

Oren

Gehoorverlies.


Gerelateerde artikelen

Wanneer is mijn kat een senior

De laatste jaren is de gemiddelde levensverwachting van onze katten gestegen. De vooruitgang binnen de diergeneeskunde en kwaliteitsvoeding zijn twee belangrijke factoren die bijdragen tot de hogere levensverwachting en verbeterde levenskwaliteit. Oudere katten hebben nood aan extra ondersteuning, zowel op het vlak van de gezondheidszorgen als voor hun voeding…

Wat is het belang van de SENIOR-consultatie?

Naar schatting gaat amper 30% van de kattenpopulatie in België regelmatig (minstens 1 keer per jaar) op consultatie bij de dierenarts1. Nochtans is een regelmatige controle belangrijk om verschillende ziekten te diagnosticeren, in het bijzonder chronische ziekten…

Waar moet ik op letten bij mijn senior kat?

Uw kat wordt een dagje ouder, al merkt u nog geen veranderingen op: hij oogt gezond en gedraagt zich min of meer hetzelfde als vroeger. Soms zijn gedragswijzigingen in werkelijkheid symptomen van de veroudering van uw dier.

Test hier uw kennis
over de senior kat

Test uw kennis

U bent zich nu bewust van het belang van controles bij de dierenarts. Hebt u al een afspraak gemaakt?

Vind een dierenarts in uw buurt !